X

10 santimlik küçük küp, NASA’nın vurduğu Dimorphos asteroidine gidiyor

NASA’nın DART sondası, şimdiye kadarki en dramatik uzay görevlerinden birinde, bir uzay aracının bir asteroidi saptırma yeteneğini test etmek için dün Dimorphos asteroidine çarpmıştı.

NASA, DART göreviyle bir asteroidin yönünü değiştirmeye yönelik bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen planın ardından, bu konuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor. Bunu takiben Avrupa Uzay Ajansı da bu çarpışmama sonrası asteroide bir yolculuk için hazırlanarak bir sonraki büyük adımı atmak üzere çalışmalara başlamış durumda.

Avrupa Uzay Ajansı’nın geliştirdiği JuRa isimli küçük kübik radar, birkaç yıl içinde Dimorphos astreodini ziyaret edecek ve çarpışma sonrası bilgileri toplayacak. Yukarıda resmini gördüğünüz bu küpün boyutu ise yalnızca 10 santimetre kadar.

Projenin amacı, Dimorphos ve onun uydusu Didymos hakkında yüzey ile iç karakteristik verileri toplamak ve bunun yanı sıra Dimporphos’un yörüngesindeki diğer değişiklikleri karakterize etmek. JuRa’nun Ekim 2024‘te fırlatılması ve Aralık 2026’da Dimorphos ile buluşması planlanıyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post