X

1919’da Çekilen Fotoğraflar, Buz Kaybını Gözler Önüne Serdi

1919'da çekilmiş bir fotoğraf, dağın tepesini gösteren yeni bir görselle karşılaştırılarak iklim değişikliği, gözler önüne serildi. Beyaz buz lekeleri gözle görülür bir şekilde küçüldü ve çorak topraklar belirdi. 100 yıl önceki fotoğraftaki yeri bulmak için birden fazla GPS cihazı kullanan ve kamerasıyla bir helikopterden sarkan bir bilim insanı, ağustos ayında çekim yaptı ve görselleri bu hafta yayınladı. Görüntünün arkasındaki ekip, iklim değişikliğini yavaşlatma yönünde bir önlem alınmadığı sürece 2119'da fotoğrafın neredeyse hiç buz göstermeyebileceğini söyledi.

Dundee Üniversitesi'nden Dr. Kieran Baxter, “Buz kaybının ölçeği, yüksek irtifaya ulaştığımızda belliydi ancak son 100 yıllık değişim, görüntüler yan yana karşılaştırarak açıklandı” ifadesini kullandı.

İşte Alpler'deki buz kaybını gösteren o görseller:

Fotoğraflar, bir asır önceki ile aynı koordinatlardan çekilerek fotoğrafçı Walter Mittelholzer tarafından yeniden oluşturuldu. Siyah beyaz olmasına rağmen farkı görmek oldukça kolay. Baxter ve meslektaşı Dr. Alice Watterson, Mittelholzer'ın fotoğrafını çektiği yeri bulmak için bilgisayar haritaları ve dağların yerleşim planlarını kullandı. Sonra bölgeyi tekrar ziyaret etmek ve fotoğrafı yeniden yaratmak için bir helikopter buldu.

Ortaya çıkan fotoğraf, Mont Blanc Bossons ve Mer de Glace adındaki buzulları gösteriyor. Yüzeylerindeki gölgelemedeki değişim, Birinci Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana ne kadar buz kaybolduğunu gösteriyor.

Dr. Bakster, “Neyse ki açık hava koşulları, bu tekrarlanan hava fotoğraflarının orijinallerin yüzüncü yılında çekilmesine izin verdi. Fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltmadığımız sürece başka bir yüz yıl içinde fotoğrafın çekilmesi için az miktarda buz kalacak” dedi. Araştırmacılar, Alpler'de bulunan Planpincieux buzulunda 250.000 metreküp buzun günde 40 santimetreden fazla kaydığını ölçtükten sonra Ferret Vadisi'ne düşme riski altında olduğunu söylüyorlar.

En Güncel Haberler
  1. Fortnite’ın Para Birimi V-Bucks’ın Fiyatları Değişti: İşte Yeni F…

  2. “Barış Pınarı Harekatı’na Özel Hediye İnternet” Mesajlarına Dikka…

  3. MIT’li Araştırmacılar, Sahte Haberleri Tespit Edecek Yeni Bir Sis…

  4. Aradığınız Yazı Stilini Bulabileceğiniz, Dafont Benzeri 9 Font Si…

  5. Farm Heroes Saga Gibi Telefonu Elinize Kitleyen 15 Oyun

  6. Microsoft’un, Windows 10’lu Her PC’ye Eklediği ‘Kurcalama Korumas…

  7. Deadpool 3’e Yaş Sınırı Gelip Gelmeyeceği Belli Oldu

  8. Beats Solo Pro Tanıtıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri

  9. Harley-Davidson, Elektrikli Motosiklet Üretimini Sürücüleri Riske…

  10. Google Nest Wifi Duyuruldu: İşte Fiyatı Ve Özellikleri

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post