Maine Üniversitesi’nden araştırmacılar ABD’nin karşı karşıya olduğu konut sıkıntısını çözmek adına tamamen biyo bazlı malzemelerden yapılmış 3D yazıcılar ile ilk 3D baskı evi ürettiler. Son yıllarda birçok kişi tarafından 3D baskılı evler üretmenin bir yolu bulunmaya çalışılıyor. Bugüne kadar çoğu çözüm, beton veya kil ve ahşap çerçeveleme gibi geleneksel inşaat yöntemlerini içeriyordu ancak Maine Üniversitesi’nin Gelişmiş Yapılar ve Kompozit Merkezi (ASCC)’nin BioHome3D”si geçmişte bulunan yöntemlerden farklı.
Üretilen 600 metrekarelik prototipinde 3D baskılı zeminler, duvarlar ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ağaç lifleri ve biyolojik reçinelerden yapılmış bir çatı bulunuyor. Ev tamamen geri dönüştürülebilir ve montajı için şantiyede haftalar ve aylar süren inşaat süresi gerektirmeyen bir yapıda. Merkez, dört modülü 3D olarak yazdırdıktan sonra yarım günde BioHome3D’yi kurdu ve daha sonra bir elektrikçinin yaklaşık iki saatte eve elektrik tesisatını döşemesi ile kullanıma hazır hale geldi.
ASCC, BioHome3D‘nin uygun fiyatlı evler inşa etmek için gereken malzeme ve işçiliği azaltarak ABD’deki konut sıkıntısının giderilmesine yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Tüm bunlara ek olarak teknolojinin mevcut inşaat sektörünün iyileştirilmesinde de rol oynayacağı düşünülüyor. Betonun temel bileşeni olan çimento, çok büyük bir karbon ayak izine sahip. 2018 itibariyle, betonun küresel üretimi ile yaklaşık olarak yüzde 8‘lik sera gazı emisyonu oldu. Kullanılan bu yeni yöntem ile bina yapımında beton ihtiyacını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir.
Kaynak: Teknolojioku