X

5 Yıl İçerisinde Domuzdan İnsana Kalp Nakli Yapılabilecek

Bilim insanlarının tıp alanındaki çalışmaları devam ediyor. Özellikle organ nakli üzerinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, tıp alanında çığır açmak üzereler. İngiltere'den gelen haberlere göre bilim insanları, beş yıl içerisinde domuzlardan insanlara kalp naklinin mümkün olabileceğini düşünüyorlar.

Yıllar önce ilk başarılı kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren Terence English'in yerel bir haber kaynağına yaptığı açıklamalara göre bilim insanları, 2019 yılı içerisinde domuzdan aldıkları bir böbreği bir insana nakletmeye çalışacaklar. Eğer bu işlem başarılı olursa, tıp dünyasında yani bir sayfa açılmış olacak.

Domuzdan insana böbrek nakli gerçekleştirilecek

English'in açıklamalarına göre Ksenotransplantasyon* işleminin bir kez başarılı olması durumunda devamı gelebilir. English'e göre bir insana domuzlardan yapılacak bir böbrek nakli, hastalara kalp naklinin yapılmasının da önünü açıyor. Domuz kalbinin yapısının insanlarınkine çok yakın olduğunu ifade eden English, yeni tedavilerin denenmesinde domuz kalbinin sıkça kullanıldığını belirtti.

Not: Ksenotransplantasyon; başka bir canlıdan insanlara organ nakledilmesinin tıp dilindeki ismidir.

Aslına bakılacak olursak domuz kalbi, geçtiğimiz dönemlerde de insanlarla ilgili çalışmalarda kullanılmıştı. Geçtiğimiz mayıs ayında kalp kriziyle ilgili uluslararası bir çalışma yapan bilim insanları, kriz nedeniyle hasar görmüş bir kalbe “microRNA-199” isimli bir genetik malzeme entegre etmişlerdi ve bir ay içerisinde hasarlı kalp yeniden eski haline dönmüştü.

Ancak o dönemki çalışmalar henüz insanlar üzerinde uygulanmaya hazır değil. Bunun nedeniyse domuzlara entegre edilen microRNA-199'un kontrol edilememesi ve bu yüzden domuzların ölmesi. Bilim insanları şimdi bu sorunun önüne geçmek ve bu yöntemi insanlar üzerinde de kullanabilmek için çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post