X

9 yıl sonra gelen fiyasko itirafı: “Kimsenin suçu yok; tek suçlu benim”

2014 yılında U2’nun o dönemler yeni çıkan albümü, bir anda tüm iTunes kullanıcılarının kütüphanelerine habersiz bir şekilde eklendiğini hatırlıyor olabilirsiniz. Ama bu durum, çok sayıda kişinin bu albümü müzik kitaplıklarının yakınında bile görmek istemediğinin ortaya çıkmasıyla fiyaskoya dönüşmüştü. Durum öyle bir hâl aldı ki, Apple bu albümün kitaplıklardan kaldırılmasını sağlamak için özel bir araç yayınlamak zorunda kaldı.

Ve şimdi, U2’nun solisti Bono, The Guardian için yazdığı bir makalede “Bu tamamen benim hatamdı” açıklamasını yaptı.

Makalede anlatılana göre, Bono, Eddy Cue ve Phil Schiller ile birlikte Tim Cook’a bu fikir hakkında yaklaştığında, bir miktar kuşkuyla karşılandı. Bono’nun söylediğine göre Cook, “Ücretsiz müzik mi diyorsun?” dedi. “Ama bütün mesele… müzisyenlerin para kazanmasını sağlamak” diye de ekledi.

Bono, bundan sonrasını şöyle aktarıyor: “‘Hayır,’ dedim, ‘bedavaya vereceğimizi sanmıyorum. Bence bize bunun için para ödeyeceksin ve sonra onu insanlara hediye olarak vereceksin. Bu harika olmaz mıydı?’ Tim Cook tek kaşını kaldırdı. ‘Yani albüm için size para ödüyoruz ve sonra dağıtıyoruz?’ ‘Evet, Netflix’in filmi satın alıp abonelere dağıtması gibi.’ dedim. Tim bana sanki bir İngilizce profesörüne alfabeyi anlatıyormuşum gibi baktı. ‘Ama biz bir abonelik kuruluşu değiliz’ dedi. ‘Henüz değil,’ dedim. ‘İlk bizimki olsun.’ Tim ikna olmadı. ‘Ve bu sadece U2’yi seven insanlar için mi?’ “Pekala,” dedim, “bence herkese dağıtmalıyız. Dinlemek isteyip istememek onların seçimi.

Sonuç hiç de beklendiği gibi olmadı

Pek çok insanın sadece dinlemek istemediği değil, aynı zamanda albümü kütüphanelerinde bile istemediğini fark ettiklerinde, grup için açıkça bir alçakgönüllülük dersi olmuş olmalı.

Bono, “Bir sosyal medya şakacısının dediği gibi, ‘Bu sabah uyandığımda Bono’yu mutfağımda, kahvemi içerken, sabahlığımı giyerken, gazetemi okurken buldum.’ Ya da daha az kibarca, ‘Ücretsiz U2 albümü pahalı.’ Mea Culpa” (Mea Culpa: Benim hatam; yaptığı hatayı kabul etmek) yazıyor ve devam ediyor: “‘Bütün sorumluluk bana aittir. [U2 menajeri] Guy O değil, Edge değil, Adam değil, Larry değil, Tim Cook değil, Eddy Cue değil. Müziğimizi insanların ulaşabileceği bir yere koyabilirsek, onlar da ona doğru uzanmayı seçebilir diye düşünmüştüm. Pek öyle olmadı.‘”

Bono, daha dün 21. yıl dönümünü kutlayan iPod’da Apple ile daha mutlu bir birlikteliği de hatırlattı. Steve Jobs’u ilk kez o ünlü iPod siluet reklamlarında yer almasına ikna eden ve aynı zamanda U2 sürümü iPod’u kırmızı bir tıklama tekerleği ile siyah renkli üretmeye ikna eden U2 olmuştu. Eğlenceli bir şekilde, Jobs’tan sembolik bir miktar bile olsa Apple hissesi istediklerini ancak Jobs’un hemen reddettiğini de söyledi. Bono’nun söylediğine göre Steve, “Üzgünüm” dedi ve ekledi: “‘Bu bir anlaşmanın parçası olamaz.‘”

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post