X

965 kilometrelik fay hattında bulunan ve sıvı püskürten delik, büyük bir depreme yol açabilir

Bilim insanları, Pasifik’teki 965 kilometre uzunluğundaki fay hattında bulunan bir deliğin, ABD’nin kuzeybatısındaki şehirleri yok edecek korkunç bir depremi tetikleyebileceğinden korkuyorlar. Bu jeolojik özellik, Kuzeybatı Pasifik’te 9 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir. Sıcak sıvı püskürten delik, Kuzey Kaliforniya’dan Kanada’ya kadar uzanan Cascadia Dalma-Batma Bölgesi olarak bilinen dalan fayın sınırında, Oregon kıyı şeridinden 80 kilometre uzakta yer alıyor.

Sıvı püskürmesi, ilk olarak 2015’te gözlemlendi. Ancak şimdi, Washington Üniversitesi (UW) liderliğindeki yeni bir analiz, kimyasal olarak farklı sıvının “fay kayganlaştırıcı” olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar, bu sıvının plakaların sorunsuz hareket etmesine izin verdiğini, ancak bu sıvı olmadan “stresin, zarar verici bir deprem oluşturmak için birikebileceğini” söyledi.

Ekip, bir kaplıca olarak tanımladıkları deliğe, bir kaplıcadan yükselen zihin değiştiren gazların yardımıyla “kehanette bulunan” antik Yunan kahinini anarak “Pythias Vahası” adını verdi. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, “Oregon kıyılarında yüzeyin 1000 metre altında deniz tabanından akan düşük tuzlu, yüksek sıcaklıkta, mineral bakımından zengin bir su kaynağı bulmak benzer bir şekilde halüsinasyon gibi görünüyor” denildi.

2015 yılında yapılan bir araştırmada, bir robot dalgıç tarafından alınan sonar görüntülerinde deniz tabanından yükselen baloncuklar belirlendiğinde delik de bulunmuş oldu. Veriler, kaynaktan gelen sıvının plaka sınır çizgisinden geldiğini ve çevredeki alandan daha sıcak göründüğünü gösterdi.

Deniz tabanı jeolojisi üzerine çalışan bir UW oşinografi doçenti olan ortak yazar Evan Solomon, yaptığı açıklamada “O yönde araştırdılar ve gördükleri şey sadece metan kabarcıkları değil, deniz tabanından yangın hortumu gibi çıkan suydu” dedi ve devam etti: “Bu benim hiç görmediğim ve bildiğim kadarıyla daha önce gözlemlenmemiş bir şey.

Daha sonra yapılan gözlemler, sızan sıvının çevredeki deniz suyundan 16 Fahrenheit derece (yaklaşık 9 santigrat derece) daha sıcak olduğunu ve direkt olarak tahmini 150 – 260 santigrat derece sıcaklığındaki Cascadia büyük deprem bölgesinden geldiğini belirledi.

Cascadia büyük deprem bölgesi

Cascadia büyük deprem bölgesi, Seattle ve Portland, Oregon’un yanı sıra Kuzey Kaliforniya ve Kanada’daki Vancouver Adası’nın bazı kısımları da dahil olmak üzere birçok büyük metropol alanını kapsıyor. Solomon, büyük deprem fay bölgesini bir hava hokeyi masasına benzetiyor: “Akışkan basıncı yüksekse, hava açılmış gibi olur, bu da daha az sürtünme olduğu ve iki plakanın kayabileceği anlamına gelir. Akışkan basıncı daha düşükse, iki plaka kilitlenir – işte o zaman stres birikebilir.

Cascadia dalma-batma bölgesi, iki tektonik plakanın çarpıştığı bir bölge. Araştırma, fayın 1700 yıllarında dokuz büyüklüğünde bir depremde kırıldığını gösteriyor. Solomon, fay bölgesinden salınan sıvının türünün bilinen ilk bölgesi olduğunu söyledi. Ancak, benzer kaynakların yakınlarda bulunmasına rağmen okyanus yüzeyinden tespit edilmesinin daha zor olduğunu tahmin ettikleri de belirtiliyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post