X

ABD’de “çilek uyarısı” yapıldı. Nedeni ise, bazı çileklerin ciddi hastalığa neden olması…

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 5 Mart ile 25 Nisan arasında taze H-E-B ve FreshKampo organik çilek satın alanları bunları yememesi gerektiği konusunda uyardı.

FDA, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Kanada sağlık kurumları, çileklerle bağlantılı olduğuna inanılan birden fazla eyalette ortaya çıkan bir hepatit A salgınını araştırıyor. ABD’de FDA’nın söylediğine göre salgınla bağlantılı en az 17 hepatit A vakası ve 12 hastaneye yatış oldu. En son hastalanan kişi 30 Nisan’da hastalandı. Kanada’da en az 10 vaka bildirildi. Çilekler Walmart, Trader Joe’s, Kroger, Aldi ve Safeway gibi mağazalarda satılıyordu.

Çilekler şimdiye kadar çürümüş veya son kullanma tarihi geçmiş olsa da, bazı insanlar onları daha sonra kullanmak üzere dondurucuya koymuş olabilir. Kurum, dolabında donmuş çilekleri olanların; markasından, satın aldığınızda veya çileklerinizin FDA’nın uyarısına dahil olup olmadığından emin değilse atmalarını öneriyor.

Hepatit A, hepatit A virüsünün neden olduğu, kanın filtrelenmesinden ve diğer önemli işlevlerden sorumlu olan bir karaciğer enfeksiyonu. Çoğu insan tamamen iyileşirken (ve ABD’deki birçok insan buna karşı aşılanmıştır), semptomlar haftalar ila aylar sürebilir ve bazı insanlarda daha ciddi durumlara neden olabilir.

FreshKampo yaptığı açıklamada, artık piyasaya gönderilmeyen çileklerin plastik üzerinde “Meridian Fruits Tarafından Dağıtıldı” yazan bir etikete sahip olduğunu söylüyor. H-E-B ise yaptığı açıklamada, 16 Nisan’dan beri soruşturma altındaki tedarikçiden organik çilek almadığını veya satmadığını söyledi.

Hepatit C gibi diğer hepatit türlerinden farklı olarak, hepatit A tipik olarak kronik karaciğer hasarına neden olmuyor. Ancak yaşlı yetişkinler ve kronik karaciğer hastalığı olan kişiler de dahil olmak üzere bazı kişilerde ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post