X

ABD’nin ünlü ulusal parkı Yosemite, oluşan yeni bir çatlak nedeniyle zor günler geçiriyor

ABD’deki Yosemite tepesine tırmanan dağcılar, geçtiğimiz hafta Royal Arches uçurumunun yakınında yeni bir çatlak oluştuğunu fark etti. Park yetkililerinin bildirdiğine göre, daha sonra yapılan bir araştırmada çatlamaların aktif olarak meydana geldiği sonucuna varıldı ve bu nedenle güvenlik önlemi olarak parkın bazı bölümlerinin kapatılması yönünde adımlar atıldı.

Yeni çatlak, Super Slide olarak bilinen tırmanma rotasının yakınındaki büyük bir kaya sütununu kısmen ayırıyordu. Milli Park Servisinin araştırmaları devam ederken, kaya düşmesi riskini azaltmak için yollar kapatılıyor. Kapatmalar 30 Ağustos’ta başladı ve bir sonraki duyuruya kadar devam edecek.

Yosemite Ulusal Parkı Denetleyici Park Korucusu Jesse McGahey, Climbing ile yaptığı görüşmede “Bir sonraki hafta, bir tırmanma korucusu ve bir jeolog durumu ilk elden gözlemledi ve sağlamlaşmadan donmuş bir göl gibi çatladığını duyabildiler” dedi ve devam etti: “Ve çatlağa dokunmadan takırdayan kaya parçaları vardı. Park jeologu daha önce böyle bir şey görmediklerini söyledi. Yosemite’de geçirdiği 15 yıl boyunca hiç böyle bir şey gözlemlememişti.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Yosemite Climber Stewards (@climber_stewards)’in paylaştığı bir gönderi

Çatlağın yedi günlük bir süre içinde yaklaşık bir inç (yaklaşık 2,5 santimetre) hareket ettiği bildiriliyor, ancak bunun gelecekte nelere sebep olacağı tam olarak belli değil. Park yetkililerinin endişelendiği gibi büyük kaya sütunu düşmek üzere olabilir veya bu yıllar alabilir, ancak potansiyel tehdit daha net bir şekilde belirlenene kadar parkın bazı kısımları ziyaretçilere kapalı kalacak.

Sarp kayalıkları bir buzul tarafından oyulmuş olan Yosemite Vadisi’nde kaya düşmeleri alışılmadık bir durum değil. Bu, buradaki arazinin sürekli değiştiği ve milli parkın güzelliğine katkıda bulunduğu anlamına geliyor olsa da, muhtemelen kaya düşmelerini yakından izlemekten kaçınmayı tercih edersiniz.

Milli Park Servisi’nin yazdığına göre “Su, buz, deprem ve bitki örtüsünün büyümesi gibi tetikleyici mekanizmalar, dengesiz kayaların düşmesine neden olan son güçler arasında bulunuyor. Su ana kayadaki çatlaklardan girerse dengesiz kayaların arkasında basınç oluşturabilir. Su ayrıca kayadaki çatlaklara sızıp donabilir ve bu çatlakların büyümesine neden olabilir. Bu sürece ‘buz kaması’ veya ‘donma-çözülme’ adı veriliyor ve gevşek kayaları kademeli olarak uçurum yüzeylerinden uzaklaştırabiliyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post