X

Ananas neden ağızda karıncalanmaya sebep olur? Öğrendiğinizde, ananasa bakış açınız değişebilir

Ananas yediğinizde, muhtemelen siz de ağızınızda bir karıncalanma hissetmişsinizdir. Bir bilim insanı, ananas yedikten sonra ağzınızın neden karıncalandığını açıkladı ve bu sebep gerçekten şaşırtıcı görünüyor.

ABD merkezli TikTok hesabı SF Microscopy’yi yöneten isimsiz uzman, video paylaşım platformunda popüler meyve hakkında bazı açıklamalar yaptı. Bu karıncalanma hissinin, aslında meyveyi yediğinizde hücre zarlarını delip geçen “binlerce minik iğneden” kaynaklandığını söyledi.

Bazı izleyicilerinin bir daha asla ananas yememeye karar vermesine sebep olan video, oldukça şaşırtıcı bir görüntü çiziyor. Bilim insanı, şimdiye kadar 35,8 milyondan fazla izlenen videoda, elindeki bir pens ile ananastan küçük örnekler alarak daha yakından bakmak için mikroskop lamı üzerine yerleştiriyor.

Daha sonra video, incelemenin sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde gösteriyor ve düzinelerce küçük sivri uçlu, iğne benzeri yapıyı ortaya çıkarıyor. Bu noktada videoya eşlik eden dış ses “Ananas yedikten sonra neden ağzımız karıncalanıyor? Çünkü rafid adı verilen binlerce minik iğne bize saplanıyor” diye açıklıyor: “Bu kalsiyum oksalat kristalleri, hücre zarlarınızda delikler açarak tahrişe neden olur.

Ancak uzman, bu durumun lezzetli meyveyi yemesi için bir engel olmayacağını da belirtiyor.

Altyazıda daha ayrıntılı olarak yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “En sevdiğim meyvelerden biri ananas ama ne zaman ananas yesem ağzım karıncalanıyor. Meyvenin raphides içerdiğini okudum!

Kivi, üzüm, taro ve yer elması da bu kristallerden büyük miktarlarda bulunur.

Bu iğneler, otobur böceklere karşı onları bitkinin meyvelerini yemekten caydırmak ve tohumları korumak için savunma işlevi görüyor.

İğneler, etkileri artırmak için ananastaki bromelain gibi diğer kimyasal maddelerle birlikte çalışır.

Bromelain, dilinizi ve ağzınızın çatısını kaplayan koruyucu mukozayı çözen bir enzim türüdür. Bu, rafitlerin ve ayrıca meyvedeki doğal asitlerin neden olduğu duyumun normalden daha fazla etkiye sahip olmasına sebep olur.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post