X

Anlık Görüntü Sağlayan Yüksek Çözünürlüklü Mikroskop

Hücrelerdeki küçük bileşenleri incelemek için mikroskop kullanılıyor. Hücrelerin en küçük bileşenlerine bakmak için ise süper çözünürlüklü mikroskoplar kullanılıyor. Süper çözünürlüklü mikroskoplar, milimetrenin milyonda biri ölçeğindeki yapılara bakılabilmesini sağlıyor. Ancak gösterdikleri görüntülerin hacimlerinin büyük olması, görüntünün çok yavaş kaydedilmesine neden oluyor. Bu mikroskoplar üzerinde yapılan yeni bir çalışmada, süper çözünürlüklü mikroskopların gerçek zamanlı olarak veri kaydetmesininin bir yolu bulundu. 

Gerçek zamanlı veri kaydedebilecek olan yeni süper çözünürlüklü mikroskoplar, bilim insanların zaman kazanmasını sağlamanın yanında hücre parçacıkları gibi küçük nesnelerin hareketlerini gözlemlemekte kullanılabilecekler.

Bielefeld Üniversitesi Biyomoleküler Fizik Çalışma Grubu, yeni bir süper çözünürlüklü mikroskop üzerinde çalışma yürüttü. Çalışmaya dair yayınlanan makalenin başyazarı Andreas Markwirth, “Yeni mikroskop aracılığıyla saniyede 60 kare üretebildik. Bu sayı sinema filmlerindeki saniyede görünen kare sayısından çok fazla. Ölçüm ve görüntü arasındaki süre 250 milisaniyeden az. Bu nedenle yeni mikroskop gerçek zamanlı kayda izin veriyor” dedi.

Süper çözünürlüklü mikroskoplar, nesnelere lazer ışığı göndererek çalışıyor. Lazer ışığı gönderilen moleküller farklı dalga boylarında parlıyorlar. Mikroskop, moleküllerden yansıyan bu ışığı alıyor. Böylece daha hızlı bir sonuç almanın yanında yüksek çözünürlüklü görüntü de elde ediliyor. 

Gerçek zamanlı kayıt yöntemi ile mitokondri gibi hücrenin kısımlarının hareketleri takip edilebilir. Ayrıca virüs parçacıklarının da bir hücre içindeki hareket şekli bu mikroskoplar ile incelenebilir. Araştırmacılar, önümüzdeki yıl bu mikroskop aracılığıyla çalışmalar yapmayı planlıyor. 

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post