X

Annelerde Süt Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Bebeğin ilk besin kaynağı olan anne sütü, doğumdan birkaç saat veya birkaç gün sonra gelebilir. Annenin yaşam biçiminin ve bazı gıdaların fazla tüketilmesinin anne sütünün miktarına, besleyici özelliğinin artmasına ve hızlı gelmesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Süt yapan yiyecekler her anne tarafından merak ediliyor. 

Nitekim annenin stresten uzak olması, süt artıran besinleri tüketmesi, bolca sıvı tüketimi, doğumdan sonra dinlenmesi ve bazı ipuçları sütün kalitesine ve miktarına olumlu etki eder. Haydi “Annelerde süt yapan yiyecekler nelerdir?” konusunu tüm detaylarıyla inceleyelim.

Temelden başlayalım, anne sütü nasıl artar?

Bir annenin bebeğini emzirmesi, hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak önemlidir. Halk arasında süt hormonu olarak bilinen prolaktin, beynin orta bölümündeki hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Kadınlarda hamilelik süresince süt bezlerinin gelişimini ve doğum sonrası süt üretimini sağlayan oldukça önemli hormondur.

Bazen çeşitli sebeplerle prolaktin hormonu yetersiz olabilir. Eğer prolaktin hormonu vücudunuzda gerektiği kadar üretilmezse, emzirme döneminde yetersiz süt miktarına neden olur. Öyleyse bu durumda süt miktarını çoğaltmanın bir yolu var mıdır? Tabii ki bu hormonun üretimini tetikleyen besinleri tüketerek süt miktarını artırmanız mümkündür. Peki bu süt yapan yiyecekler nelerden oluşuyor?

Anne sütü artıran yiyecekler nelerdir?

  • Tahin
  • Kuru baklagiller
  • Kurutulmuş meyveler
  • Çemen
  • Isırgan otu
  • Kuruyemişler
  • Yulaf ezmesi
  • Çörek otu
  • Rezene
  • Su
  • Yeşillikler
  • Somon balığı
  • Sarımsak
  • Yumurta

Aşağıda bahsettiğimiz yiyeceklerin anne sütünü arttırdığı biliniyor. Emzirme döneminde doktorunuza danışarak bu gıdalardan bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. Bu besinlerin yer aldığı yemekler ve içecekler hazırlayarak daha fazla besleyici ve daha çok miktarda anne sütü elde edebilirsiniz. Bebek uyurken veya yanınızda değilken, gelen sütü pompa yardımıyla çekip süt saklama torbalarında saklayabilirsiniz.

Hele bir de yanında pekmez olursa: Tahin

Tahin, östrojen hormonunu artıran özellikleri ve yüksek miktarda kalsiyum içermesi sayesinde anne sütü miktarını artırır. Şekersiz pekmezler ile beraber günde 2 tatlı kaşığı kadar yenilmesi durumunda demir bakımından zengin ve süt artırıcı bir besin olacaktır.

İçerisindeki fitoöstrojen ile oldukça etkili: Kuru baklagiller

Nohut, bezelye, bakla ve yeşil mercimek gibi kuru baklagiller, içerdikleri fitoöstrojenler sayesinde sütü artırmaya katkı sağlar. Haftanın 2-3 günü yemek veya meze olarak tüketmeniz oldukça yararlıdır. Fakat gaz yapma potansiyeli fazla olduğundan hem bebeğin hem de annenin gaz durumuna göre tüketilmelidir.

Günde 2 defa kuru incir ve kuru kayısı ile daha iyi bir sindirim sistemi: Kurutulmuş meyveler

Kuru yemişler yüksek kalsiyum içeriğine sahiptir. Bu özellikleri ile süt yapan yiyecekler arasında yer alır. Örneğin, günde 2 kuru incir ve kuru kayısı tüketmek sindirim sisteminize yararlı olmasının yanı sıra vitamin ihtiyacınızı da karşılar.

Anne sütü artırmak için birebir: Çemen

İçerdiği östrojen hormonu salgılatan bileşikler sayesinde anne sütü üretimini arttırır. Şişkinlik ve gaz sorununuz varsa hazımsızlığa iyi gelen yapısıyla bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olur. Çemeni baharat olarak yemeklerde veya kahvaltılık olarak tüketebilirsiniz.

Çayı olduğunu duymuş muydunuz: Isırgan otu

İçerisindeki A, B1, B6, B12, C ve K vitaminleri ve çinko, manganez, silisyum gibi mineraller anne sütü için gerekli olan temel besleyici maddeleri sağlar. Günde en çok 3 bardak olacak şekilde, ısırgan otlu çay içerek anne sütünü artıran etkisinden yararlanabilirsiniz.

Anne sütünün hem miktarını hem de kalitesini artırır: Kuruyemişler

Ceviz, badem, fındık ve kaju gibi yağlı kuru yemişler mutlaka beslenme listenizde bulunmalıdır. Bu yiyecekler vücudumuzda üretilmeyip dışarıdan alınması gereken yağlar açısından zengin olduklarından dolayı anne sütünün kalitesinin artmasında etkili bir rol oynar. Ayrıca içeriğinde yer alan amino asitler, süt oluşumunda ihtiyaç duyulan serotonin hormonunun yapısına katılarak süt miktarını ve kalitesini artırır. Her gün ara öğünlerde 1 avuç kadar kuru yemiş yemeniz faydalı olacaktır.

Küçük bir formül, beta-glukan artarsa anne sütü artar: Yulaf ezmesi

Yulaf içerisinde bolca betaglukan mevcuttur. Betaglukan emzirme hormonu olan prolaktin seviyesini yükselterek anne sütünü doğrudan artırır. Betaglukan aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de aktif rol oynar. Yulaf ezmesini yoğurda veya süte katarak tüketebileceğiniz gibi, haşlayıp meyvelerle karıştırarak veya omletin içerisine ekleyerek de yiyebilirsiniz. Tavsiye edilen miktar ise günde 1 kasedir.

Eğer insülin direnciniz var ise kesinlikle kullanmalısınız: Çörek otu

Hamilelik sırasında kullanılması tavsiye edilmezken, emziren anneler için güvenli ve faydalıdır. Önemli yağ asitleri, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller içerdiği için beslenmeyi geliştirir. Özellikle insülin direnci bulunan annelerde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Çörek otunu yoğurda ekleyerek ya da tane haliyle yemeklerde kullanarak tüketebilirsiniz. Ezerek tüketmeniz sindirim açısından da işinizi kolaylaştırır.

Sıcak bir rezene çayı iyi gider: Rezene

Rezene tohumu içeriğindeki galaktagog, süt miktarını artıran bir maddedir ve süt yapan prolaktin hormonunun salgılanmasına katkıda bulunmaktadır. Rezeneyi tüketmenin en basit yolu bitki çaylarıdır. Fakat istenmeyen yan etki riskini azaltmak için fazla miktarlarda tüketilmemelidir. Bazı bitkilerin özleri ve çayları ile karıştırıldığında olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktorunuza danışmanız faydalı olabilir.

Anne sütünün %90’ı: Su

Susuz kalmış bir vücutta süt üretimi az olur. Anne sütünün %90’a yakını su olduğundan, anne sütü üretiminin artması için su tüketimi elzemdir. Emzirme döneminde günlük içmeniz gerekenden 1 litre daha fazla su içmeye özen göstermelisiniz. Bunun için kilonuzu 30 ile çarpın. Örneğin, kilonuz 60 ise, günde 1800 ml (1,8 litre) kadar su içmeniz gereklidir. 

Hem doğum sonrası süreci kolaylaştırmak hem de sütün miktarını artırmak için bolca sıvı tüketmelisiniz. Ev yapımı şerbetler, meyve suları, ayran, çorbalar gibi sıvıları tüketebilirsiniz. Bu süreçte gaz yapmayan içecekleri tercih etmeye özen göstermeniz faydanıza olacaktır.

Emziren annelerin enerji sponsoru: Yeşillikler

Emziren anneler bol miktarda enerji gereksinimi duyar. Dereotu, ıspanak, roka, marul, semizotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler çok miktarda mineral ve vitamin içererek annenin ihtiyaç duyduğu kaloriyi sağlarlar. Ayrıca  bu sebzeler fitoöstrojen içermesi sebebiyle süt üretiminizi artıran hormonların salgılanmasına yardımcı olur.

Süt üretimi yapan hormonları aktifleştirir: Somon balığı 

Somon balığı Omega 3 bakımından zengin yönüyle süt üretimi yapan hormonların aktifleşmesini sağlar. Omega-3‎‎ yağ asitlerinin‎‎ en iyi kaynağı yağlı balıklardır ancak normal bir beslenmede balık yiyerek yeterince Omega-3 elde etmek zordur. Haftada bir veya ‎‎iki kez somon, sardalya gibi yağlı balıkları yiyemiyorsanız, günlük omega-3 takviyesi almak için hekiminize danışabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminin en yakın arkadaşı: Sarımsak

Emzirme döneminde sarımsak tüketmek oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan sarımsak, aynı zamanda bebeğin uzun süre emzirilebilmesini de sağlar. Yediğiniz sarımsaklardaki kokunun anne sütüne karıştığı ve sarımsak tüketen annelerin bebeklerinin bu kokuyu alarak daha uzun süre emdiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Sağlıklı ve besleyici: Yumurta

Doğum yaptıktan sonra kahvaltı öğünü asla ihmal edilmemelidir. Yumurta, sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı için mutlaka masada bulunmalıdır. İster haşlanmış olarak, ister pişmiş olarak tüketmenizde bir sakınca bulunmaz. Yüksek miktarda protein içerdiği için hem emziren annelere enerji verir hem de süt miktarının artmasını sağlar.

Emziren bir anne nelere dikkat etmeli?

Emzirme döneminde tüketilen pek çok besin, gaz yaparak bebeğin spazm sorununu tetikleyebilir. Bu durumda soğan, nohut, kabak gibi gaz yapan yiyecekleri iyice pişirerek tüketmek faydalı olabilir. 

Baklagillerin özellikle de yeşil mercimeğin güçlü bir protein olduğunu ve sütü artırdığı biliniyor. Fakat bu protein kaynakları da doğru pişirilmediği takdirde gaz yapma sorunu yaratıyor. Baklagilleri bir gece suda bekletmek, bu suyu döküp biraz haşlayıp tekrar suyu değiştirmek gaz yapmaması için gereklidir.

Bu içeriğimizde annelerde süt yapan yiyeceklere göz attık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi bu konu hakkında da da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın.

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post