X

Apple’dan kritik karar! Artık “Made in China” yazmayacak!

Şirket CEO’su Tim Cook’un, Almanya’daki yerel mühendislik ve perakende çalışanları ile yaptığı bir toplantı sırasında ifşayı yaptığı ve onlara Apple’ın “Arizona’daki bir fabrikadan satın alma kararı aldığını” söylediği bildirildi. Gurman’ın belirttiği gibi, bu Apple’ın Asya’daki, özellikle de dünyadaki işlemcilerin %60’ının üretildiği Tayvan’daki fabrikalara olan bağımlılığını azaltacaktır.

Ancak Cook, “Ne düşünürseniz düşünün, herhangi bir yerden %60 çıkmak muhtemelen pek de stratejik bir hamle değildir” diyor.

CEO büyük ihtimalle Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun şu anda yapım aşamasında olan Arizona tesisinden bahsediyor. TSMC, Apple’ın özel çip yapma ortağı, ancak müşterileri arasında NVIDIA, MediaTek, AMD ve ARM de bulunuyor. Arizona fabrikasının ayda 20.000 çip üretimi ve 5 nanometre işlemci üretme kapasitesi ile 2024’te çalışmaya başlaması bekleniyor.

Önceki raporlara göre Apple, TSMC’nin şimdiye kadarki en yeni ve en gelişmiş yeni 3 nanometre yonga yapım sürecini gelecekteki cihazlar için benimsemeyi planlıyor. Financial Times, Apple’ın şu anda 2023 iPhone serisi için geliştirmekte olduğu A17 mobil işlemcisinin yeni teknoloji kullanılarak seri üretileceğini söylüyor. Apple’ın Arizona tesisini yalnızca daha eski ve daha az gelişmiş yongalar için mi kullanacağını yoksa TSMC’nin fabrikayı güncellemeyi planlayıp planlamadığı belli değil. TSMC, Arizona’daki 12 milyar dolarlık tesisinin yanına şimdiden ikinci bir tesis kurmayı düşünüyor, ancak Bloomberg’e henüz nihai bir karar vermediğini söyledi.

Apple’dan kritik karar! Artık “Made in China” yazmayacak!

TSMC yerli yarı iletken üretimini teşvik eden ülkelerdeki müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geçtiğimiz yıllar içinde diğer ülkelere doğru genişlemeye başladı. Başkan Joe Biden da kısa süre önce CHIPS ve Bilim Yasasını yasalaştırdı. Yeni yasaya göre ABD hükümeti, ülkede çip üreten firmalara 52 milyar dolarlık fon ve teşvik sunuyor.

Cook’un Apple’ın ABD yapımı işlemciler tedarik etmeye başlayacağını açıklamanın yanı sıra personele şunları söylediği bildirildi: “Bu planlar daha belirgin hale geldikçe Avrupa’dan da kaynak alacağımıza eminim.” Toplantıda paylaştığı tek şey bu olsa da, Bloomberg daha önce TSMC’nin ülkede tesisler açmak için Alman hükümeti ile görüşmelerde bulunduğunu bildirmişti. ABD gibi Avrupa da yarı iletken üreticilerini bölgede fabrika açmaya ikna etmek istiyor ve “yarı iletken teknolojileri ve uygulamalarında kendi rekabet gücünü ve dayanıklılığını artırmak” için nisan ayında AB Çip Yasasını çıkardı.

Kaynak: Teknolojioku

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post