Bir A4 kağıda klavye tuşlarının resmini yazdırsanız ve bu klavyeyi gerçekten de bilgisayarınızda çalıştırabilseniz nasıl olurdu? İşte Purdue Üniversitesi’nden araştırmacılar, tam da bu dediğimizi yapabilen bir kağıt geliştirmeyi başardılar. Ancak araştırmacıların bunu mümkün kılmalarını hem kağıt hem de yazdırma işlemiydi.
Bir grup mühendisten oluşan bir ekip, üzerinde bulunan girdilere yapılan her bir dokunmayı algılayabiliyor ve bunu bilgisayara yansıtabiliyor. Farklı bir yazdırma metodu kullanan ekip, bu metodla çeşitli özelliklere ve fonksiyonlara sahip kağıtlar ortaya çıkarmayı başardı.
Dış güç kaynağına ihtiyaç yok:
Ekibin geliştirdiği interaktif kağıt, yüksek oranda florlanmış moleküller içeriyordu. Bu da kağıdı toza, yağa veya suya karşı bir hayli dirençli yapıyordu. Bu sayede ekip, mürekkebe zarar vermeden birden çok devre katmanını yazdırabiliyordu. Ekibin açıklamasına göre bu ‘triboelektrik alanlar’, kendi kendine çalışan Bluetooth kablosuz iletişime olanak sağlıyorlardı.
Yani ortaya çıkan interaktif kağıt, dışarıdan hiçbir güç kaynağına ihtiyaç duymuyordu. Kağıt, bunun yerine kağıda parmağıyla dokunan kişiden güç alıyordu. Ekip, araştırmaları kapsamında elde ettikleri sonuçları ve araştırmanın detaylarını Nano Energy’de paylaştı.
Kağıdı hepimize göstermeyi amaçlayan araştırmacılar, bunun için 3 farklı video hazırladı. İlk videoda tuş takımına sahip bir kağıt gösterilirken ikinci videoda interaktif bir müzik oynatıcısına yer verildi. Üçüncü videodaysa kağıdın suya dayanıklı olduğunun bir kanıtı gösterildi.
Araştırmacılara göre geliştirilen bu teknoloji, akıllı paketleme yöntemleri gibi pek çok alanda kullanılma potansiyeline sahip. Üstelik bu teknolojinin herhangi bir dış güç kaynağına ihtiyaç duymaması da onu birçok yere koyabileceğiniz anlamına geliyor. Şu an içinse teknolojinin hayatımıza girmesi hemen olmayacak gibi duruyor.
Kaynak: Webtekno