Evren, Büyük Patlama ile ortaya çıktı. Ancak Büyük Patlama'nın nasıl oluştuğu bir gizem olarak durmaya devam ediyor. Bilim insanları, Büyük Patlama’ya neden olacak mekanizmayı keşfetmek için çalışmalara devam ediyor. Science dergisinde yayınlanan yeni bir makale, Büyük Patlama’nın mekanizması hakkındaki çalışmayı anlatıyor.
Science dergisinde yayınlanan makalenin yazarlarından olan UCF’nin (University of Central Florida) Makine ve Havacılık Mühendisliği Bölümü’nde görevli bilim insanı Kareem Ahmed, “Kendi türbülansını kendiliğinden üretme, kendiliğinden hızlanma ve patlama geçişi için kendi ateşini üretebileceğimiz kritik kriterleri belirledik” dedi.
Kareem Ahmed yaptığı açıklamanın devamında, “Türbülansı, reaksiyonların bu şiddetli reaksiyona geçtiği noktaya kadar ortamı karıştırması için kullanıyoruz. Esasen yıldızları basit bir şekilde patlatan süpernovalara yol açıyoruz. Sesin beş katı hızda tepki verdiği yerden basitleştirilmiş bir alev alıyoruz” dedi.
Araştırmacılar, hipersonik jet tahrikine yönelik yöntemleri araştırırken Büyük Patlama tipi bir patlama yaratma kriterlerini ortaya çıkardılar. Bilim insanları, itici güçler için süpersonik tepkileri araştırırken, bu mekanizma ile karşılaştıklarını açıkladı. Araştırmacılar, daha derine indiklerinde, ortaya çıkardıkları mekanizmanın evrenin başlangıcı hakkında bilgi verecek bir şey olduğunu fark ettiklerini açıkladılar.
Büyük Patlama’nın başlangıç mekanizması üzerinde çalışan bilim insanları, kilit noktanın doğru miktarda türbülans uygulamak olduğunu açıkladı. Doğru miktarda uygulanan türbülans, kalıcı hale gelinceye kadar belirsiz bir aleve karışmaktadır. Bu noktada alev, hipersonik süpernova patlamasına yol açan enerjiyi yakmaya başlar.
Keşif için başvurulan yöntem, daha hızlı uzay ve hava yolculuğu için kullanılan ürünlerin tümünün enerjiye dönüştürüldüğü, sıfır emisyon üreten reaksiyonları da sağlayabilir. Bilim insanlarının keşfi, patlayıcı maddelerin kapalı bir ortamda yaratılmasını ve analiz edilmesini sağlayan benzersiz bir türbülanslı şok tüpü kullanılarak yapıldı. Patlamaları ölçmek ve bir alevin hipersonik, şiddetli bir reaksiyon haline geldiği noktaya ulaşmak için hangi faktörlerin gerekli olduğunu göstermeye yardımcı olmak için ultra yüksek hızlı lazerler ve kameralar kullanıldı.
Büyük Patlama’nın başlangıç mekanizması için yapılan araştırmanın yapıldığı UCF’nin İtici Güç ve Enerji Araştırma Laboratuvarı, hipersonik reaksiyonları test etmek için tek çalkantılı şok tüpüne sahipti.
Kaynak: Webtekno