X

Artık Dünya altı ronnagram, Güneş ise iki bin kettagram ağırlığında: Tüm bunlar ne demek oluyor?

Çok büyük bir evrende yaşıyoruz ve onu anlatmak için çok büyük birimlere ihtiyacımız var. Ve bu ihtiyacımız için birimlerimizi tanımlayan kurum, yottalarla kolaylıkla ölçülemeyecek kadar büyük şeyler için ronna ve quetta ön eklerini ekleyerek yardıma koştu. Eğer inanılmaz derecede küçük şeyleri tartışmak istiyorsanız da, artık ronto ve quecto ön eklerini kullanabilirsiniz.

Aşırı uçlardaki ön ekler daha az kullanılıyor olsa da, geçtiğimiz haftaya kadar en büyük ön ek 10 üzeri 24 için yotta ve en küçüğü yocto (10 üzeri eksi 24) idi. Ancak artık, metrik sistemin gözetiminden sorumlu olan 27. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, her bir uca iki ek ön ek daha ekleyerek, kolaylıkla tanımlanabilecek aralığı her iki yönde de bir milyon kat genişletti.

Kökleri Fransız Devrimi’ne kadar uzansa da, Uluslararası Birimler Sistemi (SI) birimleri 1960 yılında atto’dan tera’ya (10 üzeri eksi 18 ve 10 üzeri 18) kadar uzanan bir başlangıç aralığıyla kuruldu. Evreni kavrayışımız geliştikçe, 1964 ve 1991 yıllarında daha fazla ön ekler eklendi.

Bu ön ekler yedi temel birim için kullanılıyor: Saniye, metre, (kilo)gram, amper, kelvin, mol ve kandela. Ancak Genel Konferansın kontrolünde olmayan diğer birimler de terminolojiyi kopyalamıştır. Dünyanın şu anda muazzam miktarda veri ürettiği gerçeği ile yakında yottabyte’ın (1,000 000 000 000 000 000 000 000 bayt) bunu tanımlamaya yetmeyeceği gerçeği, genişlemeyi motive eden etkenlerden biriydi.

Birleşik Krallık Ulusal Fizik Laboratuvarı’ndan Dr. Richard Brown, resmi olarak tanınmayan ön ekler olan brontobaytlara ve hellabaytlara yapılan atıfları gördükten sonra yeni birimlerin eklenmesine öncülük etti. Genel Konferansın resmi tanımlar sağlaması, tanımlanan birimlerin farklı devletler tarafından farklı anlamlarda kullanılmaması için çok önemli. Bu tür bir karışıklık, tam olarak SI birimlerinin kaçınmak için tasarlandığı türden felaketlere yol açabilir.

Yeni ön eklerle beraber, artık Dünya altı ronnagram ağırlığında ve Güneş iki bin Quettagram ağırlığında

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post