X

Atlantik Okyanusu’nda Bir Bumerang Deprem Keşfedildi

Özellikle Avustralya yerlileri ile eşleştirilmiş bir silah olan bumerang, fırlatıldığı noktaya geri dönmesiyle ünlü bir araçtır. Hatta bumerangın bu özelliği öylesine ünlüdür ki gönderildiği yere geri dönen pek çok şeye ‘bumerang gibi’ benzetilmesi yapılır.

Peki bumerang depremleri hiç duymuş muydunuz? Haklarında çok az bilgiye sahip olduğumuz depremler, tek yönlü kırılmalar sonucu oluşan standart depremlerin aksine ileri-geri olmak üzere iki yönlü bir kırılma gerçekleştirmektedirler.

Bumerang depremde kırılma hızı 16 bin km/s'e ulaştı

2016’da, Afrika anakarasından yaklaşık 900 kilometre açıkta Atlantik Okyanusu’nun dibindeki Romanche Kırığı Bölgesi’nde gerçekleşen 7,1 büyüklüğündeki depreme dair bulguları inceleyen bilim insanları, söz konusu depremin bir bumerang depremi olduğu sonucuna ulaştılar.

Denizaltı sismometreleri ve gözlem uyduları tarafından da tespit edilen depremin sinyallerini inceleyen bilim insanları, depremin ilk başta doğuya doğru tek yönlü bir kırılma gerçekleştirdiğini ancak daha sonra yön değiştirip hızlanarak batıya ilerlediğini tespit ettiler. Ses hızını dahi aşarak yaklaşık 16 bin km/s hıza ulaşan kırılma, insan yerleşiminin olduğu bir noktada son derece yıkıcı bir etki oluşturabilirdi.

Söz konusu depremin keşfedilmesi son derece büyük bir öneme sahip zira bilim insanlarının elinde şu ana kadar bumerang depremlere dair hiçbir bulgu yer almıyordu. Söz konusu deprem ile ilgili analizler, bumerang depremlerin insan yerleşiminin bulunduğu noktalarda gerçekleşmesi halinde neler olabileceğini anlamamızı sağlayabilir.

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post