Atmosferdeki süper güçlü bir sera gazı olan metan gazının atmosferdeki miktarı 2021‘de muazzam bir şekilde arttı. Rakamları açıklayan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), dünyanın geçen yıl neden bu kadar “olağanüstü bir artış” gördüğünün hâlâ bir gizem olduğunu söylüyor.
Geçen yılki büyük sıçramanın nedenleri belirsiz çünkü atmosferdeki metan birçok farklı kaynaktan oluşabilir. Ancak metan kirliliğinin nedeninin çoğunluk olarak her yıl, petrol ve gaz endüstrisinin muazzam miktarda metan sızdırmasından kaynaklı olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca metan emisyonlarının doğal kaynakları da var ve iklim değişikliği bunu daha büyük bir sorun haline getiriyor. Bu nedenle, atmosferimizde şaşırtıcı seviyelerde metan birikmesine şaşırmamak gerekiyor.
“Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, geçen yıl petrol ve gaz endüstrisinden yaklaşık 82,5 milyon ton metan sızdı.”
2021, WMO’nun yaklaşık kırk yıl önce takip etmeye başlamasından bu yana atmosferik metan konsantrasyonlarında yıllık en büyük artışa işaret etti. Bu sıçramayla birlikte, 2021’de atmosferde biriken metan miktarı, sanayi devriminden öncekinin yüzde 262‘si kadar. Ve metan, gezegenin sıcaklığı söz konusu olduğunda karbondioksitten 80 kat daha güçlüdür. Metanın, sanayi devriminden bu yana küresel sıcaklıklardaki mevcut artışın yaklaşık yüzde 30‘una neden olduğu tahmin ediliyor.
Metan emisyonlarının takibi zaten oldukça karmaşık bir durumken ve daha da karmaşık hale gelmektedir. Çünkü, metan sızıntılarının çoğu hayvanlardan ve çevreden gelmektedir. Bir inek, tarımsal sera gazı emisyonlarının önemli bir kaynağı olurken, dünyada bulunan organik maddeler de ayrıştıkça metan artışına neden olmaktadır. Yani metan emisyonunun, artan tüketim ile birlikte takip süreci oldukça zor bir hal aldı.
WMO yaptığı açıklamada, tüm bunları göz önünde bulundurarak, geçen yıl metandaki “dramatik artışın” nedenlerinin “hala araştırıldığını” söyledi ve atmosferde fazla miktarda metanın birikmesini durdurmak ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: Teknolojioku