X

Avusturalya yerlilerinin kayalara çizdiği gemi resimlerinin sırrı en sonunda ortaya çıktı

Avustralya’nın yerli halkının yüzlerce yıl önce sıkışık bir mağarada, bir çift deniz aracını duvarlara çizdikleri çizimler, yaklaşık 50 yıl önce keşfedilmesinden bu yana arkeologları şaşırtmaya devam ediyor. Şimdi, yeni bir çalışma bu gizemi çözmüş olabilir…

Resimler, muhtemelen, şu anda Endonezya olarak bilinen alandan gelen antik savaş gemilerini tasvir ediyor. Bu da, yerli halk ile uzaktan gelen ziyaretçiler arasında yaşanan bir çatışmaya işaret ediyor olabileceğini öneriyor.

Tarihsel Arkeoloji dergisinde 2 Mayıs’ta yayınlanan bir araştırmaya göre, arkeologlar teknelerin Endonezya’nın doğu kıyısındaki ve Avustralya’nın hemen kuzeyinde yer alan bir takımada olan Moluccas’tan (Maluk Adaları olarak da bilinir) savaş gemileri olduğunu belirlediler.

Flinders Üniversitesi’nde bir arkeolog ve kıdemli öğretim görevlisi olan çalışmanın ortak yazarı Daryl Wesley, ABC News Australia ile yaptığı görüşmede, “Sadece bu iki araç, kuzey Avustralya’nın etkileşim alanına birdenbire başka bir boyut katıyor – Avustralya, hiçbir yerin ortasında, kendi başına olan ve 65.000 yıldır başka her yerden bağlantısı kesilmiş bir toprak değil” dedi.

Moluka Adaları’nın Avustralya’daki Aborijin halkıyla teması olduğu zaten biliniyordu. Ancak, çalışmaya göre, Macassan prahus (Endonezya menşeli yelkenli tekneler) dahil olmak üzere Moluka Adaları’ndan gelen gemileri tasvir eden diğer Aborjin kaya sanatlarının aksine, bu çizimler savaşçı özellikler gösteriyor ve savaş durumunu gösteren üçgen bayraklar, flamalar ve pruva süslemeleri sergiliyor.

Wesley, “Bunlar, onları normal ticaret veya balıkçı teknelerinizden gerçekten ayıran tüm bu flamalar, bayraklar ve diğer unsurlarla süslenmiş savaş gemileri” diyor ve devam ediyor: “Bu, kaya sanatında ve Arnhem Land’de [Kuzey Avustralya’da] bulunan diğer tüm Macassan gemilerine ilişkin anlayışımızdan gerçekten farklı.

Maluk Adaları tekneleri, yüzyıllar sonra yeniden inşa edilmişti.

Araştırmacılar, bu resimlerdeki detayların fazlalığı nedeniyle, kaya sanatını oluşturan Aborjin halkının uzun veya yakın gözlem yoluyla ya da gerçekten üzerlerinde yolculuk yaparak zanaat hakkında yakın bilgiye sahip olduklarını düşünüyorlar. Bu çizimlerin varlığı, Moluka Adaları halkının Avustralya Yerlilerine karşı fiziksel şiddet örneklerini veya en azından bir güç projeksiyonunu ima ediyor. Ancak araştırmaya göre, kaya sanatının kesin amacını bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Flinders Üniversitesi’nde bir denizcilik arkeoloğu ve doçent olan baş yazar Mick de Ruyter açıklamasında, “Bu motifler, Endonezya’dan Avustralya kıyı şeridine ara sıra veya kazara yapılan yolculukların, düzenli trepang (deniz hıyarı) balıkçılığı ziyaretlerinden önce veya bu ziyaretlerle eşzamanlı olarak yapıldığına dair mevcut fikirleri destekliyor” dedi.

Flinders Üniversitesi’nde deniz arkeolojisi doçenti olan ortak yazar Wendy van Duivenvoorde ise, yaptığı açıklamada, Moluka Adaları sakinlerinin gemilerini Avustralya’ya getirdiğini varsayarsak, iki grup arasındaki temasın daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını söyledi.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post