Lonestar Data Holdings, Ay’a veri merkezleri ve sınır bilgi işlem merkezi kurarak Dünya’nın atmosferini korumak istiyor. Şirket, bunun için ilk finansman değerlerini duyururken, ilk deneysel veri depolama merkezini de uzaya göndermeye hazır durumda.
Ay’a insanoğlu’dan önce veri merkezi gidiyor
Lonestar, 5 milyon dolar toplayarak veri merkezi için finansman turunu tamamladı ve şirket, veri merkezlerini şimdiye kadarki en uzak konuma, yani Ay’ın yüzeyine yerleştirmek için bir dizi göreve başlamaya hazır olduklarını açıkladı. Lonestar, Artemis programının bir parçası olarak Ay’a teknoloji merkezleri sunmak için NASA tarafından sözleşme imzalanmış olan bir diğer şirket Intuitive Machines ile birlikte çalışacak.
2021’de Lonestar, uzaydaki veri merkezi projesi için ilk testini Uluslararası Uzay İstasyonunda yapmıştı. Yeni plan, Intuitive Machines’in ikinci ay görevi (IM-2) ile Ay’a küçük bir veri kutusu göndermek olacak, IM-1 görevinin ise Haziran ayında başlatılması bekleniyor.
Lonestar’ın kurucusu Chris Stott, Nisan 2022’de IM-2 iniş aracındaki minyatür veri merkezinin 1 kg ağırlıkta ve 16 terabayt kapasiteye sahip olacağını söyledi. İlk ay veri merkezleri, uzak veri depolama ve felaket için bir yedekleme çözümü sağlayabilir.
Stott verilerin “insan ırkının yarattığı en büyük para birimi” olduğunu söylemişti. Bu veriler, yanlızca Dünya’nın “her zamankinden daha kırılgan olan biyosferinde” depolanamayacak kadar daha önemli hale geldi. Dünyanın en büyük uydusu, veriye dayalı geleceğimizi “güvenli bir şekilde depolamak” için ideal yeri temsil edebilir.
Ay’a gönderilecek ilk Lonestar veri merkezi, güç ve iletişim ihtiyaçları için IM-2 iniş aracıyla ortak çalışacak. Daha sonra gönderilen herhangi bir veri merkezi kendi güç ve iletişim tesislerine sahip olacak ve 2026’nın sonuna kadar ay yüzeyinde konuşlandırılabilir hale gelecek. IM-2 görevinin 11 ila 14 gün sürmesi bekleniyor.
Kaynak: Teknolojioku