X

Ay’a gitmeye bir adım daha yaklaştık: SpaceX, Artemis III uzay aracının motor testlerini tamamladı

NASA’nın Artemis görevleri, insanlığın dört gözle beklediği en heyecan verici uzay görevleri arasında. İnsanların Artemis III ile Ay’a tekrar ayak basması için hala uzun bir yolumuz var. Ancak SpaceX, Artemis uzay aracının motoru üzerinde birkaç testi tamamladıktan sonra bazı iyi haberler paylaştı.

NASA’dan yapılan bir duyuruya göre SpaceX, Artemis III’ün Starship HLS iniş aracındaki motorun çalıştığını gösterdi. HLS ya da İnsan İniş Sistemi (Human Landing System), Apollo iniş araçlarının Ay görevlerinin orijinal astronotları için yaptıklarına benzer şekilde, insanlığın Ay’a güvenli bir şekilde iniş yapmasına ve ardından tekrar havalanmasına olanak tanıyacak.

Bu yeni testler çok önemli, çünkü Artemis Ay iniş aracının üzerindeki motorların uzayda uzun süre kalmaktan kaynaklanan aşırı soğuk koşullarda çalışabileceğini resmi olarak kanıtladı. Ayrıca testler, motorların iniş aracını yavaşlatmak için gereken yanmayı gerçekleştirebileceğini ve böylece çarpma olmadan güvenli bir şekilde inebileceğini gösteriyor.

SpaceX HLS’de kullanılan Raptor motoru, artık motorlu bir iniş aşamasını kontrol etmek için gereken tüm süre boyunca başarıyla yanabileceğini kanıtladı. Ayrıca motor gücü seviyesini zaman içinde değiştirebilme kabiliyetine sahip olduğunu da gösterdi ki bu da bu kalibredeki yoğun manevralar sırasında son derece önemli.

NASA, Artemis III ve gelecekte Ay’a yapılacak görevlerin başarılı olması için gereken sistemleri geliştirmek üzere SpaceX ve diğerleriyle birlikte çalışıyor. SpaceX’in Artemis Moon Lander motorunun bu testleri beklendiği gibi tamamlayabildiğini görmek, Artemis III ile Ay’a seyahat edecek astronotların güvenliğini sağlamak açısından hayati önem taşıyor.

NASA ve SpaceX, HLS gibi bir sistemle diğer kozmik cisimlere iniş şeklimizi temelden değiştirecek ve belki de aynı sistem bir gün astronotların Mars’a inişine yardımcı olacak.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post