X

Ay’da bulduğu Changesite-(Y) isimli yeni mineral, Çin’in Ay planlarını hızlandırdı

Çin, yeni uzay araştırmaları çağında ABD’ye rakip olmak amacıyla önümüzdeki 10 yıl içinde Ay’a üç insansız görev fırlatmayı planlıyor.

Devlet destekli CCTV’nin bildirdiğine göre, Çin Ay Keşif ve Uzay Program Merkezi yetkilisi Liu Jizhong, Çin’in Ulusal Uzay İdaresi’nin, Chang’e Ay programının bir parçası olarak Ay’a üç yörünge aracı göndermek için onay aldığını söyledi. Duyuru, Çin’in Chang’e-5 görevi tarafından alınan örnekler aracılığıyla yeni bir Ay minerali keşfettiğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

Changesite-(Y) isimli bu mineral, devlet destekli Xinhua haber ajansı tarafından bir tür renksiz şeffaf sütunlu kristal olarak tanımlandı. Bu mineralin, gelecekte bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceği düşünülen bir izotip olan helyum-3 içerdiği söyleniyor.

Çin, son yıllarda uzaydaki hedeflerini genişletti, Ay’a keşif araçları gönderdi, kendi uzay istasyonunu kurmaya başladı ve Mars görevlerini başlattı. Dolayısıyla bu planlar, uzayda ABD ile doğrudan rekabete girmesine sebep oldu. NASA’nın Kızıl Gezegen’de bir gezgini var ve bu on yıl içinde Ay’a tekrar astronot göndermeyi planlıyor. Her iki ülke de, bir sonraki gerilim kaynağı olması beklenen uzay madenciliği için Ay’ın minerallerini inceliyor.

İki taraf, son haftalarda ABD’nin Artemis I görevinin, yarım yüzyıldan sonra Ay’a geri dönmek için ilk büyük hamlesinin ertelenmesinden sonra karşılıklı sözlü atışmalara başladı. NASA Yöneticisi Bill Nelson, Çin’i uzay teknolojisini çalmakla suçladı ve ülkeyi uzay enkazı nedeniyle eleştirildi.

2004 yılında kurulan Çin’in Ay keşif programı, ilk uzay aracını üç yıl sonra fırlattı. Chang’e programı, adını Çin Ay tanrıçasından alıyor ve son zamanlarda Ay yüzeyinden örnekler toplamaya odaklanmış durumda.

Chang’e-7 programı, bilim insanlarının su bulmak için en iyi yer olduğunu düşündüğü bir alan olan ayın Güney Kutbu’nu hedef alacak. NASA da Ay’ın aynı kısmını hedefliyor.

Hükümet yetkilisi Liu, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’in gelecekte Ay merkezli bir uluslararası araştırma istasyonu inşa etmeyi hedeflediğini söyledi…

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post