X

Bennu asteroidine dokunan uzay aracı OSIRIS-REx, beklenmedik yüzey sebebiyle gömülme tehlikesi atlatmış

Ekim 2020’de, küçük bir uzay aracı, bir asteroidin bir parçasını Dünya’ya getirmek için kısa süreli bir temasa geçti. Bu olaydan yaklaşık iki yıl sonra, bilim insanları, OSIRIS-REx uzay aracının temas süresinin biraz daha uzatılmış olması durumunda, asteroidin içine batacağını öğrendi.

Asteroit Bennu, bilim insanlarının tahmin ettiği gibi bir yapıya sahip değildi. Bennu, katı, uçan bir kayadan ziyade, birbirine güçlü bir şekilde bağlı olmayan ve yüzeyinde çok fazla boşluk yaratan küçük, çakıl benzeri parçacıklardan oluşuyordu. NASA’nın yeni bir açıklamasına göre asteroit, bir plastik top havuzuna oldukça benziyordu.

OSIRIS-REx’in baş araştırmacısı ve bulguları daha detaylı bir şekilde anlatan yakın tarihli bir makalenin başyazarı Dante Lauretta, “Asteroidin yüzeyiyle ilgili beklentilerimiz tamamen yanlıştı” dedi.

OSIRIS-REx, Aralık 2018’de Bennu’dan bir örnek alma ve analiz için Dünya’ya taşıma göreviyle asteroide ulaştı. Uzay aracı, Ekim 2020’de Bennu ile temasa geçerek asteroidin bir parçasını alma amacıyla robot kolunu uzattı. OSIRIS-REx daha sonra hemen iticilerini ateşleyerek Bennu’dan uzaklaşmaya başladı. Uzay aracının örnekleme kafası, geri çekilmeden önce yaklaşık 6 saniye boyunca Bennu’nun yüzeyine dokundu. OSIRIS-REx, asteroit üzerindeki toz ve çakılları havalandırırken bir miktar malzeme yakalamayı başardı.

Bu kısa temas, Bennu üzerinde oldukça büyük etki bıraktı ve kaotik bir çakıl patlaması ve 8 metre genişliğinde bir krater ile sonuçlandı. Lauretta, “Laboratuvarda numune alma prosedürünü her test ettiğimizde, oldukça zorlandık” dedi. Ancak gerçek numune alımından gelen görüntüleri inceledikten sonra bilim insanları bu sorunun sebebini öğrendi.

İniş sahasının öncesi ve sonrası görüntülerinde görülen enkaz hacmini analiz ettikten sonra, NASA tarafından yapılan açıklamada bilim insanları, OSIRIS-REx’in asteroide dokunmaktan, “bir kişinin bir French-press demlik pistonunu bastırırken hissedeceği kadar dirençle karşı karşıya kaldığını” öğrendi. Yani uzay aracı, kayalık bir cisme inişten kesinlikle beklenmeyecek bir şekilde çok az dirençle karşılaştı.

OSIRIS-REx bilim ekibinin bir üyesi ve Bennu’nun kompozisyonu üzerine ikinci bir makalenin başyazarı Kevin Walsh yaptığı açıklamada “Bennu tamamen dolu olsaydı, bu neredeyse katı kaya anlamına gelirdi, ancak yüzeyde çok fazla boşluk bulduk” dedi.

OSIRIS-REx asteroide ilk ulaştığında, Bennu’nun yakın çekim görüntüleri, yüzeyinin tahmin edilen pürüzsüz kumlu yüzey yerine kaya parçaları ile dolu olduğunu gösterdi.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post