X

Bilim insanları, 4 milyar yıla kadar geçmişe sahip olabilecek bir Dünya kabuğu parçasını ortaya çıkarttı

Bilim insanları, Avustralya’nın derinliklerinde, 4 milyar yıla kadar geçmişe sahip olabilecek, İrlanda büyüklüğünde bir Dünya kabuğu parçasını ortaya çıkarmak için ultra ince lazerler kullandılar. Gezegenimizin 4,5 milyar yaşında olduğu tahmin edildiği düşünülürse bu keşif, yüzeyinin kayalık dış kabuğunu şekillendirmeye yardımcı olan çok erken Dünya’yı büken tektonik kuvvetler hakkında bazı önemli bilgiler sağlayabilir.

Terra Nova dergisinde bildirildiği üzere, Perth’deki Curtin Üniversitesi araştırmacıları, Batı Avustralya’daki (WA) sahil kumundan çıkarılan küçük zirkon taneciklerini topladılar ve bunları “insan saçından daha ince” lazerlerle incelediler.

İzotopik analiz ile beraber bu süreç, minerallerin nereden aşındığını ortaya çıkardı ve kökenlerinin, Dünya’nın 4 milyar ile 3,8 milyar yıl arası yaşındaki 100.000 kilometrekarelik bir protokrus parçasında yattığını gösterdi.

Curtin’s School of Earth and Planetary Sciences bünyesindeki Timescales of Mineral Systems Group’tan başyazar Maximilian Droellner yaptığı açıklamada “İrlanda büyüklüğünde yaklaşık dört milyar yıllık bir kabuk parçasının son birkaç milyar yıldır WA’nın jeolojik evrimini etkilediğine ve bu zaman zarfında WA’da oluşan kayaların önemli bir bileşeni olduğuna dair kanıtlar bulunuyor” dedi ve devam etti: “Bu kabuk parçası, Avustralya, Hindistan ve Antarktika arasındaki birçok dağ inşa olayından sağ çıktı ve BA’nın Güney-Batı köşesinin altında onlarca kilometre derinlikte hala varlığını sürdürüyor gibi görünüyor.

Yerkabuğunun bu parçasının yaşı oldukça önemli olabilir. Bu çağ, gezegenin Hadean Çağı’ndan – Dünya’nın ateşli bir erimiş kaya topundan biraz daha fazla olduğu “cehennem” durumundan – katı bir kabuğun ortaya çıktığı Archean Çağı’nın ilk dönemine geçtiği bir zamana denk geliyor.

Tahminler değişiyor, ancak Dünya’da yaşamın yaklaşık 3.75 milyar yıl önce ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu tarihler göz önüne alındığında, BA’nın altındaki ön-kabuğun, gezegenimizin yaşanmaz durumdan yaşamı destekleyecek duruma nasıl geçtiği hakkında bazı bilgileri ortaya çıkarması mümkün olabilir.

Droellner, “bu örnek, yaklaşık dört milyar yıl önce göktaşı bombardımanı azaldıkça, kabuk stabilize olurken ve Dünya’da yaşam oluşmaya başladıkça, Dünya’nın evriminde önemli bir değişiklik olduğunu gösteriyor” diyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post