X

Bilim insanları, Ay için özel bir saat dilimi ihtiyacı olduğunu düşünüyor

Bilim insanlarının Ay için büyük planları var. Pek çok bilim insanı, Ay’da bir üs oluşturarak roketlerin Dünya’nın yerçekiminden kaçmasına gerek kalmadan havalanmasını sağlamak ve ardından uzay araştırmalarına oradan devam etmek istiyor. Ancak bazı bilim insanları, bunların başarılmasından önce Ay iletişimi için belirli bir referans oluşturmamız, yani Ay tabanlı bir zaman dilimi oluşturmamız gerektiğini söylüyor.

Ay için büyük planlardan biri, bir Ay telekomünikasyon hizmeti kurmak. Hatta, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) şimdiden özel şirketleri bu tür bir girişime dahil etmeye çalışıyor. Ay’a geri dönme yarışı hızlanmaya devam ederken, uzun vadeli planlar yapmak, Ay merkezli bir saat dilimi de dahil olmak üzere bir Ay üssünü başarılı kılmak için ihtiyacımız olan her şeyi çözmemiz gerektiği anlamına geliyor.

Böyle bir saat dilimine duyulan ihtiyaç, Ay yüzeyindekilere daha doğru konum verileri sağlama ihtiyacından kaynaklanıyor. Şu anda Ay’daki görevler, saatlerini Dünya’dakilerle senkronize ediyor. Ancak ESA, özellikle daha fazla görev uçuşa geçtikçe, gelecekteki görevlerde bunun yetersiz kalacağını belirtiyor. Bir Ay saat dilimi oluşturulmasının bu konuda yardımcı olacağı düşünülüyor.

Ay üzerinde özel bir zaman dilimi oluşturma görüşmeleri, geçtiğimiz Kasım ayında ESA’nın Hollanda’daki Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde yapılan bir toplantı sırasında başladı. Standart bir Ay saat dilimine sahip olmak, NASA’nın Ay’da iletişim ve navigasyona imkan tanımayı amaçlayan bir dijital mimari ağı olan LunaNet’i yaratma çabasının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Moonlight uyduları için LunaNet’in çalışmasına imkan tanıyacak güncel bir fırlatma tarihi bulunmuyor. Ayrıca, Ay merkezli bir saat diliminin ne zaman oluşturulabileceğine ve hatta Dünya’daki saat dilimlerimizden ne kadar farklı olabileceğine dair bir fikrimiz de yok. Ancak bu sistemin kurulmasına duyulan ihtiyaç giderek artıyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post