X

Bilim insanları, kendi kendine monte olabilen mobilyalar için önemli bir adım attı

3D baskılı ahşaptan kendi kendine monte edilebilen masa ve sandalyeler, bin bir eziyetle mobilya monte etmeye çalışmanın kabusuna son verebilir. İsrail’deki bilim insanları, kubbeler, sarmallar ve hatta Pringles şekilleri gibi kurudukça karmaşık şekillere dönüşmek üzere programlanabilen, yazdırılabilir bir ‘ahşap mürekkebi’ oluşturdu. Uzmanlar şimdiye kadar sadece birkaç santim uzunluğunda baskılı tasarımlar oluşturmuş olsa da, sandalyeler, masalar ve raflar gibi çok daha büyük nesneler üretmeyi hedefliyorlar.

Gelecekte, büyük ahşap ürünler bir varış noktasına yine demonte olarak gönderilecek ama daha sonra nihai şeklini alması için müşteri tarafından monte edilmesi gerekmeyecek. Bu teknoloji, bir gün, fiziksel uğraşma gerektiren ve pek çok kişi için kabus olan düz paket mobilya montajı talimatlarına son verebilir.

Kudüs İbrani Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi Doron Kam, “Varış noktasında nesne istediğiniz yapıya dönüşebilir” dedi.

Bitkilerin kesildikten sonra kendi şekillerini veya dokularını değiştirebildiği ve kurudukça şekil değiştirebildiği zaten biliniyor. Örneğin, bir ağaç kesildiğinde, ahşabın liflerinin yönelimindeki farklılıklar nedeniyle düzensiz bir şekilde küçülür ve bükülür.

Kam, “Bükülme bir engel olabilir, ancak bu fenomeni anlamaya ve onu arzu edilen bir biçim değiştirmeye dönüştürmeye çalışabileceğimizi düşündük” diyor.

Ekip, 2019 yılında selüloz nanokristaller ve ksiloglukan (bitkilerden elde edilen doğal bağlayıcılar) ile karıştırılmış ‘odun unu’ olarak bilinen ahşap atık mikropartiküllerinden oluşan çevre dostu su bazlı mürekkebini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, robotik ekipman tarafından basılmadan önce belirli bir tasarım oluşturmak için yazılımı kullanan bir 3D yazıcı kullanarak ahşap mürekkebi ile üretilen cisimler yazdırdı.

Şu anda ekip, mürekkebin yayılma şeklinin veya “yolunun”, nem buharlaştıkça şekil değiştirme davranışını belirlediğini gösterdi. Örneğin, bir dizi eş merkezli daire şeklinde basılmış düz bir disk, matematikçiler tarafından ‘hiperbolik paraboloid’ olarak bilinen Pringles cipsini andıran eyer benzeri bir yapı oluşturarak kuruyor ve büzülüyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post