Bitkilerde bulunan bir protein kompleksi olan Fotosistem II’nin fazladan bir oksijen atomunun kaybına yol açan bir dönüşüme uğradığını atomik ayrıntılarla gözlemlediler.
Bilim adamları, keşiflerin temiz enerji kaynaklarını optimize etmek için bir yol haritası sağlamaya yardımcı olacağına inanıyor. Makalenin ortak yazarı olan Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bilim adamı ve profesör Uwe Bergmann, “Fotosistem II hakkındaki düşüncelerimizi gerçekten değiştirecek” dedi.
Bilim insanları şimdi de fotosentezi araştırıyorlar! Sonuçlar çok ilginç
Aşağıdaki video, ekibin sürecini ve keşiflerini gösteriyor:
Araştırmacılar, sürece daha fazla ışık tutmak için bu yılın sonlarında bir X-ray güncellemesi bekliyor. Bu deneyde kullanılan saniyede 120’den saniyede bir milyon darbeye kadar bir tekrarlama oranı kullanılacak. Bergmann, “Bu güncellemelerle birkaç günlük veriyi yalnızca birkaç saat içinde toplayabileceğiz” dedi. “Sistemde meydana gelen kimyasal değişiklikleri daha iyi anlamak için yumuşak X ışınlarını da kullanabileceğiz. Bu yeni yetenekler, bu araştırmayı ileriye götürmeye devam edecek ve fotosenteze yeni bir ışık tutacak.”
Ekip, sonuçların “karbondioksiti hidrojene ve karbon bazlı yakıtlara dönüştürmek için doğal güneş ışığını toplamak için fotosentezi taklit eden yapay fotosentetik sistemler geliştirmelerine” yardımcı olacağına inanıyor. Berkley Lab’de başka bir ortak yazar ve bilim insanı olan Jan Kern, “Doğanın bunu nasıl yaptığı hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek, temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak yapay fotosentez fikirleri de dahil olmak üzere aynı ilkeleri insan yapımı süreçlerde kullanmaya o kadar yaklaşırız.” dedi.
Kaynak: Teknolojioku