Bir insanın hiçbir şey olmadan bir şey oluşturamayacağı genel bir kanıdır. Ancak evrenimizin fiziği o kadar kesin ve net bir yapıya sahip olmayabilir. Hatta bilim insanları, maddeyi kesin yokluktan ortaya çıkmaya zorlamaya çalışmak için onlarca yıl harcadılar. Ve şimdi, 70 yıl önce paylaşılan bir teorinin doğru olduğunu kanıtlamayı başararak gerçekten de yokluktan madde oluşturma becerisini gösterdiler.
Evren birkaç farklı korunum yasasından oluşur. Bu yasalar enerjiyi, yükü, momentumu ve benzeri konuları kapsar. Bilim insanları, bu yasaları tam olarak anlama arayışında maddeyi nasıl oluşturacaklarını anlamaya çalışmak için onlarca yıl harcadılar. Bu, göründüğünden çok daha karmaşık bir başarı. Daha önce maddeyi görünmez hale getirmeyi başarmıştık, ancak onu yoktan oluşturmak tamamen başka bir şey.
Özellikle kuantum fizikçilerinin Büyük Patlama’yı ve ona neyin sebep olabileceğini daha iyi anlamaya çalışmaları ile beraber, maddenin yoktan nasıl oluşturulacağına dair birçok farklı teori bulunuyor. Boş uzayda iki parçacığın çarpışmasının bazen ek parçacıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğini biliyoruz. Yeterince güçlü bir elektromanyetik alanın hiçlikten madde ve antimadde oluşturabileceğine dair teoriler de bulunuyor.
Ancak, bunlardan herhangi birini başarmak imkansız görünüyordu. Yine de bu, bilim insanlarını denemekten alıkoymadı ve bu çalışmalar artık işe yaramış gibi görünüyor. Big Think’in bildirdiği üzere, 2022’nin başlarında bir grup araştırmacı, grafen olarak bilinen bir malzemenin benzersiz özelliklerini seviyelendirmek için laboratuvarlarında yeterince güçlü elektrik alanları oluşturdu.
Araştırmacılar, bu alanlarla, parçacık – antiparçacık çiftlerinin yokluktan kendiliğinden oluşmasını mümkün kılabildiler. Bu, ilk olarak kuantum alan teorisinin kurucularından Julian Schwinger tarafından önerilen bir teori olan, yoktan madde oluşturmanın gerçekten mümkün olduğunu kanıtladı.
Kaynak: Chip