X

Bilim insanlarından garip bir tespit: Bu gezegen, yellenme ve çürük yumurta gibi kokuyor

Space.com tarafından paylaşılan bir gönderiye göre, astronotlar uzayın giysilerinde çok kötü bir koku bıraktığını söylüyor. Dahası, Uranüs’te tespit edilen kimyasal yapı, gaz devinin yellenme ve çürümüş yumurta gibi koktuğunu gösteriyor.

Tabii ki uzaya ya da Uranüs’e gidip havayı koklayamayız. Oksijen olmadığı ve tehlikeli radyasyonla dolu olduğu için ölürüz; zaten Uranüs’ün gazdan oluştuğunu söylemeye gerek bile yok. Bununla birlikte, uzay yürüyüşlerinden dönen astronotlar giysilerinin yanmış biftek, hatta barut ve ozon gibi güçlü kokulara sahip olduğunu tarif ediyor.

Peki Uranüs’ün bu kadar kötü koktuğunu nereden biliyoruz? Çünkü Hawaii’deki Gemini North teleskobunda bulunan Near-Infrared Integral Field Spectrometer (NIFS) adlı bir aleti kullanan gökbilimciler, Uranüs’te bulunan bulut örtüsünün hidrojen sülfür gazından oluştuğunu tespit etti.

Çürüyen yumurtalara kendine özgü ve kötü kokusunu veren şey de işte bu gaz. Araştırmacılar, Uranüs’ün atmosferinin derinliklerine inecek olsalar, koku yüzünden muhtemelen kusacaklarını söylüyorlar. Diğer araştırmacılar ise bu kokuyu yellenme kokusuna benzetiyor ki sanırım hepimiz bu kokunun hiç de hoş bir şey olmadığı konusunda hemfikiriz.

Ancak uzayda bulunan tek kötü kokulu şey Uranüs değil. Kuyruklu yıldızlar da gaz halelerinde hidrojen sülfür, amonyak ve pis kokular yayan diğer molekülleri barındırıyor. Neyse ki bu halelerde yüksek konsantrasyonda su buharı da bulunduğundan kokunun daha zayıf olması muhtemel.

Bazı araştırmacılar Uranüs’ün idrar gibi kokabileceğine inanıyor, zira hem Uranüs’ün hem de Neptün’ün bulutlarında amonyak buzu olabilir. Bu da çürüyen yumurta kokusuna eşlik edecek başka bir kokulu aroma sağlayabilir.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post