X

Bilim insanlarını şaşırtan keşif: Daha önce hiç görülmemiş, jelatinimsi bir yırtıcı hayvan türü keşfedildi

Araştırmacılar, Pasifik Okyanusu’nun ışıktan yoksun derinliklerinde yeni keşfedilen bir “jelatinimsi yırtıcı” türünü ilk kez gözlemlediler. Artık uzmanlar, henüz tanımlanamayan bu denizanası türünün, ortaya çıktığı esrarengiz su dünyası hakkında daha fazla bilgi sunabileceğine inanıyor.

Bilim insanları jelatinimsi turuncu organizmayı, Pasifik Okyanusu’nun en bozulmamış ve henüz keşfedilmemiş ekosistemlerinden biri olan Pasifik Uzak Adalar Deniz Ulusal Anıtı’nda, 1.400 metrenin üzerinde bir derinlikte filme aldılar.

Japonya Deniz-Yer Bilimi ve Teknolojisi Ajansı araştırmacısı Dhugal Lindsay, yaptığı açıklamada “bu jelatinimsi bir yırtıcı” dedi ve devam etti: “O derinlikte büyük ve aynı zamanda jelatinimsi bir şey yiyor olmalılar.” Ancak, muhtemelen Bathykorus cinsi içinde tanımlanmamış bir tür olan bu derinlerde yaşayan gizemli canlının tam olarak neyi avladığı henüz bilinmiyor.

Bathykorus’un gözlemlendiği okyanus derinliklerine ışık ulaşmıyor. Bu yüzden, birçok deniz organizması vücutlarında ışık üreten bir kimyasal reaksiyon yoluyla biyolüminesans yaratıyor ve Bathykorus’un tükettiği herhangi bir organizmanın da muhtemelen bu tür bir ışık yaydığı düşünülüyor.

Uzmanlar, Bathykorus’un çan benzeri kısmının üzerindeki dokunaçları kullanarak, denizanası gibi diğer jelatinimsi hayvanları ve biyolüminesan avını yediğine inanıyor.

Lindsay, şeffaf kuzenlerinin aksine bu Bathykorus’un kahverengi-kırmızı renginin, biyolüminesan avından gelen ışığın midesinden dışarı sızmasını engelleyerek potansiyel yırtıcı hayvanlara karşı benzersiz bir koruma sağlayacak şekilde geliştirdiğine inanıyor.

Sadece üç dokungaca sahip olan bu trimer denizanası son derece nadir ve üç mide kesesi ile karakterize edilen bir şekilde yetişkin gibi görünüyor. Bu türün en yakın akrabası ilk ve tek kez yaklaşık on yıl önce aynı bölgede NOAA Ocean Exploration gemisi Okeanos Explorer tarafından gözlemlenmişti.

Bu Bathykorus sadece kendi yaşam öyküsünü anlatmaya başlamıyor, aynı zamanda bu eşsiz, az araştırılmış diyarda bulunan besin zincirinin şu anda bilinmeyen bir kısmını da anlatıyor. Lindsay’in söylediğine göre, kısa bir süre önceye kadar, çoğunlukla sudan oluştukları ve kendilerini yemeye çalışanları soktukları için denizanalarını hiçbir canlının yemediğine inanılıyordu. Ancak bu Bathukorus’un biyolüminesansın midelerinden geçmesini engelleyerek kendisini koruyor olması, bir şeyin onu yemeye çalıştığını öneriyor.

E/V Nautilus, Ocean Exploration Trust (OET) tarafından yönetilen bir keşif gemisi. Gemideki bilim insanları, yüksek çözünürlüklü kameralar ve LED aydınlatma ile donatılmış uzaktan kumandalı araçlar (ROV) aracılığıyla derin deniz jeolojisini ve biyolojisini keşfederek ışığın başka türlü nüfuz edemediği alanları inceliyor.

OET Baş Bilim İnsanı Daniel Wagner yaptığı açıklamada, “Okyanusumuzun çoğunun haritası çıkarılmamış ve keşfedilmemiş durumda” diyor ve devam ediyor: “Keşif gezilerimiz, yalnızca kaynak yönetimi ve bilim camiasının öncelikli ihtiyaçlarını karşılayan kritik temel bilgileri toplamayı değil, aynı zamanda bu bilgileri telebulunma teknolojisi aracılığıyla herkesle paylaşmayı amaçlıyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post