Microsoft’un kurucusu Bill Gates pandemiyle ilgili açıklamalarına devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gates, pandemi için hayallerinin ilk yüz günde aşı bulunması olduğunu söylemişti. Sonraki 100 günde de herkese yetecek kadar aşı üretilmesi gerektiğinin altını çizmişti. Bu hayalleri gerçekleştirmek adına fabrikalar kurmaya bile başlayan şimdi pandemiyi bitirecek 3 kademeli planını duyurdu.
Covid-19 pandemisi başladığından beri Bill Gates konuyla ilgili fikirlerini sürekli paylaşıyor. Gates şimdi düşüncelerini kendi blog sitesi üzerinden paylaşmaya devam ediyor.
Bill Gates’den koronavirüsü bitirmeye yönelik 3 hamle açıklaması
Yeni varyantların çıkmasıyla daha tehlikeli hal alan koronavirüs pandemisinin sonunun nereye varacağı belli değil. Gates blogunda “Virüs, kontrolsüz bir şekilde bulaştığı sürece mutasyona uğramaya devam edecek. Ancak virüs değişebileceği gibi, dünyanın buna karşı tepkisi de değişebilir” ifadelerini kullandı.
Gates’e göre pandemiye yol açan virüsü kontrol etmek için takip etmemiz gereken 3 aşama bulunuyor. Bu aşamaların en başında virüse karşı en önemli silahımız olan aşı var. Dünya çapında günde 41 milyon doz aşı dağıtıldığını belirten Gates konuyla ilgili hükümetlere ve özel sektöre bir çağrıda bulundu. Aşı tedariğini hızlandırmak üzere daha şeffaf bir sistem oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Aşıdan sonraki en önemli 2. hamle ise virüsün yayılımını engellemek. Salgının kontrol altında tutulması ve yayılmasının engellenmesi aşıdan sonraki en önemli adım. Salgın yayılmadığı sürece karantina uygulamalarına da gerek kalmayacak. Yayılımın engellenmesi için daha hızlı sonuç veren testlere, koruyucu ekipmanlara ve tıbbi cihazlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Pandeminin önüne geçmek için yapılması gereken son şey ise bu tür virüslere karşı küresel bir cevap. Orta ve düşük gelirli ülkeler virüsle mücadelede bağışlara ihtiyaç duyuyor. Gates, planlama, yatırım ve işbirliği ile bunun önüne geçilebileceğini anlattı. Yoksulluğun azaltılması ve genel bir dünya refahı virüsle mücadelede en son aşama.
Kaynak: Teknolojioku