The Lancet isimli tıp dergisi, koronavirüs aşılarıyla ilgili yapılan son araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Makaleye göre Türkiye’de de kullanılan mRNA tabanlı BioNTech aşısı ile pasif virüs tabanlı Sinovac aşısının vücutta oluşturduğu antikor seviyeleri belli oldu. Yapılan araştırmalara göre BioNTech, Sinovac’tan 10 kat fazla antikor oluşturuyor.
Koronavirüs aşılarının antikor oluşturma miktarını araştıran inceleme, Hong Kong‘da gerçekleştirildi. Bilim insanları, bölgede aşı yaptırmış olan kişilerin vücutlarındaki antikor miktarını ölçerek, iki aşı arasında ortalama bir oran buldular. İşte 10’luk oran, mRNA aşılarının geleneksel aşılara göre daha etkili olduğunu gözler önüne seriyor.
mRNA aşıları, bulaşıcılığı da düşürüyor
Bloomberg’de yer alan bir habere göre ise mRNA tabanlı aşı uygulaması yapan ABD ve İsrail gibi ülkelerde, hastalığın yayılış hızında da ciddi bir düşüş yaşanıyor. Ancak bu durum, Sinovac tarafından üretilen koronavirüs aşısının yeterince iyi olmadığı anlamına gelmiyor. Sinovac kullanan ülkelerdeki durumu inceleyen Bloomberg, bu ülkelerde ölüm ve hastalığı ağır geçirme oranlarının ciddi anlamda düşürdüğü sonucuna ulaştı.
Aşı demişken, Türkiye’deki koronavirüs aşı uygulamaları da tam gaz devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs aşılama miktarı ile ilgili internet sitesine baktığımızda, bugüne kadar 61 milyon dozdan fazla sayıda aşı yapıldığını görüyoruz. Bunların 19,2 milyonu ikinci dozdu. Bu rakam iyi görünse de bir an önce en azından iki katına çıkması gerekiyor. Zira koronavirüs belasından kurtulmamızı sağlayacak aşılar, ikinci doz sonrasında esas etkiyi gösteriyor.
Kaynak: Webtekno