X

Bir emoji kullanırken dikkatli olun, karşı taraftakiler sizinle aynı şeyi düşünmeyebilir!

Slack ve Duolingo tarafından yapılan bir araştırma, gönderdiğiniz bir emojinin alıcı tarafından tamamen farklı bir şekilde anlaşılabileceğini gösteriyor.

Emojilerin temelinin, değerli band genişliğini harcamadan duyguları iletmeyi amaçlayan yazı tabanlı emoticonlar olduğunu söyleyebiliriz. İki nokta üst üstenin ardından koyulan bir eksi işareti ve parantez, sadece üç karakter ile gülen veya üzülen bir surat oluşturmanıza imkan tanıyor.

IT endüstrisinin doğal yapısından dolayı bu ufak emoticonlar zaman içerisinde Unicode standardının sağladığı avantajlarla beraber emojilere dönüştü; şu anda 3.633 emoji bulunuyor. Ancak bu emojiler hisselerinizi anlatmak için kolay bir kısayol olabilse de, bazen şaşırtıcı, can sıkıcı ve hatta hakaret edici olarak algılanabiliyor.

Örneğin yapılan araştırmanın Çin’deki katılımcılarının yarısından fazlası için patlıcan emojisi patlıcan anlamına gelirken, geri kalan önemli bir kısmı için ise “çok farklı bir anlama” sahip.

Araştırmada, ABD, İngiltere, Hindistan, Japonya ve Çin’in de aralarında bulunduğu ülkelerden 9.400 çalışana anket sunuldu ve çoğu çalışan bu karakterleri hızlı bir şekilde mesaj gönderirken gerekli görse de, emoji kullanımlarındaki ilginç farklılıkları ortaya koydu.

Tahmin edilebileceği gibi, arkadaşlar ve aileye gönderilen mesajlarda emoji kullanımı (katılımcıların neredeyse üç çeyreği arkadaşları ile hemen her mesaja bir gülümseme ekliyor) ile iş ortamında emoji kullanımı (çalışanların yarısından biraz fazlası çalışma arkadaşları ile mesajlarında karakterleri kullanırken, yüzde otuzu patronları ile asla emoji kullanmıyor) arasında büyük bir fark var.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde kullanılan emojilerin türleri de işyeri ve diğer yerler arasında büyük bir farka sahip. Örneğin öpücük, dil ve diğer “daha şüpheli” emojiler iş yerinde kullanım için kesinlikle uygun görülmüyor. Ayrıca katılımcıların yarısından fazlası, bir emojiyi kullanmadan önce alıcının o emojiyi göndermiş olmasını bekliyor.

Kafa karıştıran bir başka emoji de kanatlı para emojisi. Bazı kişiler bu emojinin paranın uçup gitmesi anlamına geldiğini düşünürken, bazıları da para geleceği anlamına geldiğini düşünüyor.

Ayrıca yaşlar arasında da farklı algılamalar olduğu görülüyor. Alıcının bir emojiyi yanlış anladığı durumlar, yeni nesiller arasında daha yaygın gibi görünüyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post