X

Bir gezegen, yıldızı ile ölümcül buluşmasına giderken ilk kez görüntülendi

Astronomlar, ilk defa daha yaşlı olan yıldızına doğru spiral çizerek ilerleyen ve sonunda kozmik çarpışmayla yok olacak olan bir ötegezegen gördüklerini belirtiyor.

İlginç bir şekilde bu uzak gezegen, NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen ilk ötegezegen adayı olarak zaten bir üne sahipti. Kepler-1658b, ilk olarak 2009 yılında Kepler verilerinde tanımlandı, ancak ek analizler ile varlığının resmi olarak doğrulanması tam on yıl sürdü. Şimdi, neredeyse altı Jüpiter boyutunda olan devasa gezegenin en başta düşünülenden çok daha az zamanı kalmış olabileceği ortaya çıktı.

Pazartesi günü The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan bulgu üzerine yeni bir çalışmanın baş yazarı olan, Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Shreyas Vissapragada yaptığı açıklamada “Daha önce ötegezegenlerin yıldızlarına doğru spiral çizdiklerine dair kanıtlar tespit ettik, ancak evrimleşmiş bir yıldızın etrafında böyle bir gezegen görmemiştik” dedi ve ekledi: “Teori, evrimleşmiş yıldızların gezegenlerinin yörüngelerinden enerji çekmede çok etkili olduğunu öngörüyor ve artık bu teorileri gözlemlerle test edebiliyoruz.

Kepler tarafından tespit edilen ilk ötegezegenin, yıldızına yakın yörüngede dönen bir gaz devi gezegen olmasının tesadüf olmadığını söyleyebiliriz. “Sıcak Jüpiterler” olarak da adlandırılan bu gezegenler, çok büyük olmaları ve ana yıldızlarına yakın olmaları sayesinde göreceli olarak daha kolay tespit edilebiliyor.

Kepler-1658b, Kepler 1658 yıldızına Merkür’ün güneşimize olduğundan daha yakın yörüngede dönüyor ve yıldızın etrafında tam turunu her 3,85 günde bir tamamlıyor. Ancak araştırmacılar artık yörünge periyodunun her yıl 131 milisaniye azaldığını söylüyor, bu da gezegenin yıldızına ve kendi ölümüne yavaş bir şekilde yaklaştığını gösteriyor.

Araştırmacılar, bu yavaş spiralin iki cisim arasındaki gelgit veya yerçekimi etkileşimlerinden kaynaklandığını söylüyor. Görünüşe göre Kepler-1658, birkaç milyar yıl sonra bizim Güneş’imizin de girmesi beklenen, dışa doğru genişlemeye başladığı yaşamının son aşamalarına girdi.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post