Uzayda milyonlarca yıl dolaştıktan sonra Dünya’mıza düşen gök taşları, beraberinde çok değerli bilgiler getirebiliyorlar. Bunun son örneği de geçtiğimiz günlerde duyuruldu.
Kanada’da düzenlenen Uzay Keşfi Sempozyumu’nda bilim insanları, “Nightfall” adı verilen bir gök taşında daha önce Dünya’da görülmeyen iki minerali tespit ederek isimlendirdi. Bununla birlikte gök taşında üçüncü bir mineral olabileceği de paylaşıldı.
Literatüre giren iki yeni mineralle tanışın:
Bilim insanları, gök taşında tespit edilen iki minerali “elaiite” ve “elkinstantonite” olarak isimlendirdi. Elaiite, adını gök taşının bulunduğu Somali’deki El Ali bölgesinden aldı. Elkinstantonite ise gezegen bilimci Lindy Elkins-Tanton’un adını taşıyor.
Bilim insanları tarafından paylaşılan detaylara göre iki yeni mineral de demir-fosfor-oksijen bileşimlerine sahipti. Elaiite, “Fe2+8Fe3+(PO4)O8” formülüyle tanımlanırken, Elkinstantonite’in formülü ise “Fe4(PO4)2O” olarak açıklandı.
Üçüncü mineralin kimliği için çalışmalar sürüyor:
Bilim insanları, gök taşında tespit edilen potansiyel üçüncü yeni mineralin sınıflandırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte yeni minerallerin dünyada üretilmesi için de gerekli oluşum sürecini anlatan bir araştırma üzerinde çalışıyor.
Peki bu gök taşı nereden düştü?
Bilim insanları, gök taşının nereye ait olduğunu veya Dünya’ya ne zaman düştüğünü henüz belirleyemedi. Gök taşı, ilk olarak Somali’nin başkenti Mogadişu’da bulunmuş, yıllar boyunca burada kaldıktan sonra Somali hükûmeti tarafından ele geçirilmişti.
Bundan sonra gök taşının akıbetinin ne olduğu bilinmezken, bilim insanlarına göre gök taşı bir dönem Çin’e bile gitmiş; gök taşı tüccarlarının eline düşmüş olabilirdi. Zira gök taşı, kesilmiş bir şekilde bulundu. Gök taşının diğer parçalarını bulmak için de çalışmalar başladı.
Kaynak: Webtekno