X

Bir yeni gizemli hastalık daha mı? Domates gribi nedir?

Hindistan’daki araştırmacılar, “domates gribi” veya “domates ateşi” olarak adlandırılan ve “yeni” bir hastalık olarak tanımladıkları olay için alarm veriyor. Küçük bir domates boyutuna kadar büyüyebilen kırmızı kabarcıklara neden olan bulaşıcı hastalığın nedeni şu anda bilinmiyor, ancak bazı araştırmacılar bunun bölgede yayıldığı bilinen diğer hastalıklarla ilgili olabileceğinden şüpheleniyor.

Lancet dergisi Respiratory Medicine’de yazan üç bilim insanı, Hindistan’ın Kerala ve Odisha eyaletlerinde 5 yaşından küçük 100’den fazla çocuğun bu enfeksiyona yakalandığını bildirdi. İlk kez 6 Mayıs’ta Kerala’nın Kollam bölgesinde tespit edilmesinin ardından, eyaletteki bazı köylerde ve Odisha’daki Bhubaneswar şehrinde rapor edildi.

Domates gribi olan çocukların ateş ve vücut ağrıları da dahil olmak üzere bir dizi grip benzeri semptom yaşadığı söyleniyor. Ancak en belirgin özelliğinin “vücutta yavaş yavaş bir domates boyutuna ulaşan kırmızı ve ağrılı kabarcıkların patlaması” olduğu belirtiliyor.

Rapor, hastalığın “çok bulaşıcı” olduğunu, ancak yaşamı tehdit etmediğini, nispeten hafif olduğunu ve yedi ila 10 gün sürdüğünü söylüyor.

Victoria Üniversitesi’nde çalışma yazarı ve İmmünoloji ve Çeviri Grubu Lideri Profesör Vasso Apostolopoulos yaptığı açıklamada “Şu anda virüs hafiflemiş ve kendi kendine kaybolmuş gibi görünüyor, ancak bu enfeksiyona yakalanan çoğu insan genç ve bağışıklığı baskılanmış bir kişide ne olabileceğini veya yaşlı insanlara yayılıp yayılmadığını gerçekten bilmiyoruz. Şu anda hala izole ve Hindistan’ın dışına yayılmış gibi görünmüyor” diyor.

Testler enfeksiyonun dang, chikungunya, Zika virüsü, varicella-zoster virüsü veya uçuk olmadığını doğruladıktan sonra domates gribi teşhisi konuluyor. Ancak, çalışmanın da belirttiği gibi, semptomlar muhtemelen el, ayak ve ağız hastalığı dahil olmak üzere test edilmeyen diğer hastalıklarla ilgili olabilir.

Bunlar dışında hastalıkla ilgili detaylar oldukça az. Halk sağlığı kurumları vakaların yayılmasını gözlemlerken, bilim insanları henüz bu gizemli enfeksiyonun tam olarak anlaşılması ve kontrol edilmesi için kesinlikle hayati olan patojeni izole edip analiz etme üzerinde çalışıyor…

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post