12 yıldan uzun bir süre önce, tam 9 Ocak 2009’da ilk kripto para olan Bitcoin duyurulduğunda eminiz ki kimse kripto paraların bu seviyelere geleceğini düşünmüyordu. Fakat düşünülmeyen şey başa geldi ve kripto paralar durmayan bir çığ misali büyüdükçe büyüdü. Bitcoin ile başlayan kripto para macerasında bugün 10.000’den fazla farklı coin ve token bulunuyor. Bunların belki de çok büyük bir kısmı gelecekte yok olacak fakat aradan sıyrılanların ileride daha büyük başarılara koşacağı kesin gibi görünüyor.
Kripto paraların değeri 3 Trilyon Dolara ulaştı
Geçtiğimiz ay toplam değeri neredeyse 3 trilyon doları bulan kripto para piyasası bazı devletleri ve finans kuruluşlarını ürkütüyor. Ayrıca bu değere rağmen kripto paralara balon gözüyle bakan insanların sayısı da azımsanmayacak derecede fazla. Yine de kripto para dünyası geleceğe dair ümidini sürdürüyor ve bunun için de yılın en çok beklenen toplantılarından biri ABD’nin güneydoğusundaki Florida eyaletinde yer alan Miami şehrinde yapılıyor.
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele
El Salvador Bitcoin’i resmi ödeme aracı ve rezerv parası yapıyor
Önceki gün başlayan Bitcoin 2021 konferansı oldukça ümit verici konuşmalara sahne oldu. Amerikan senatörlerinin bazıları dahi toplantıya katılıp Bitcoin’e destek veren açıklamalar yaptılar. Fakat günün bombası toplantının ilerleyen saatlerinde ortaya çıktı. İlk kez bir devlet Bitcoin‘i dolayısıyla bir kripto varlığı resmi ödeme aracı ve rezerv parası olarak kullanmayı düşündüğünü açıkladı.
Bitcoin toplantısına video konferans şeklinde bağlanan El Salvador devlet başkanı Nayib Bukele, kripto para sevdalılarını oldukça heyecanlandıran bir açıklama yaptı. Bu açıklama ile Nayib Bukele Bitcoin’i artık resmi bir ödeme aracı ve rezervde tutacağı bir varlık olarak tanımak için yaptığı bir kanuni düzenlemeyi meclise gönderdiğini açıkladı.
El Salvador’un ekonomisi
El Salvador 2001 yılında kendi resmi para birimi olan Salvador Kolonunu terk edip ABD Dolarına geçiş yapmıştı. Orta Amerika bölgesindeki en büyük dördüncü ekonomi olan El Salvador’un gayri safi yurtiçi hasılası ise doları resmi para birimi olarak kabul ettiği 2001 yılında 12 Milyar dolardan 2020’de 27 milyar dolara kadar büyümüş durumda.
Gelişen ekonomilerin genel problemi olan yüksek kişisel borçlanma (krediler, kartlar vs) El Salvador halkını da etkilediği için tıpkı Türkiye gibi El Salvador’da da kripto varlıklara olan ilgi oldukça fazla. Buna rağmen ülkede nakit kullanımı da oldukça yüksek. İnsanların %70’inin bir banka hesabı dahi bulunmuyor. Bu durum yurtdışından ülkeye para girişini de oldukça zorlaştırıyor. Bu yüzden devlet başkanı Bukele Bitcoin’in resmi para birimi ve ödeme aracı olarak kabul edilmesi ile dijitalleşmenin hızlanacağını düşünüyor. Ayrıca yurtdışında yaşayan Salvadorluların ülkeye para göndermesinin de oldukça kolay, zahmetsiz ve kayıpsız olacağını savunuyor.
Bunlar kripto paranın geleceği açısından güzel gelişmeler olsa da uyuşturucu trafiğinin oldukça yoğun olduğu El Salvador gibi ülkelerde kripto paraların resmi para birimi olarak kabul edilmesine şüpheyle yaklaşanlar da bulunuyor. Bu durum kripto paraların yükselmesini istemeyen ülkelerin ve büyük finans kuruluşlarının ekmeğine yağ sürebilir ve kripto paraları çok daha rahat bir şekilde kara para aklama aracı olarak suçlayabilirler.
Kaynak: Teknolojioku