Güneş enerjisi deyince akla çatılara kurulan büyük, siyah güneş panelleri geliyor olabilir. Peki ya pencerelerinizden geçen görünmez ışıktan yararlanarak elektrik üretebilseydik nasıl olurdu?
“Güneş pencereleri” tam olarak bunu yapıyor. Sürdürülebilir altyapı çalışmalarının bir ürünü olan Güneş pencereleri, geleceğin güç üretim sistemleri olarak görülüyor.
MIT’deki araştırmacılar tarafından geliştirilen bu yeni teknoloji, Ubiquitous Energy firması tarafından geliştirildi ve UE Power adını taşıyor. Ubiquitous Energy tamamen şeffaf Güneş panelleri ürettiğini ve bu panellerin pencere camı olarak kullanılabildiğini, geleneksel pencerelerin yerine geçeceğini ve enerji üreteceğini söylüyor.
Geleneksel güneş panelleri, yüzeylerine düşen Güneş ışığının her bir fotonunu yakalayacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak UE Power, görünmez ışığı, özellikle ultraviyole ve kızılötesi dalgaları yakalarken, görünür fotonların camdan geçmesine izin veriyor. Bu görünmez ışık daha sonra elektriğe dönüştürülüyor. Standart bir güneş enerjisi gibi, pencereden çıkan ve binanın kablolarına bağlanan küçük bir tel aracılığıyla elektriği iletiyor. Sonuçta ortaya, normal bir pencere gibi görünen, ancak elektrik üretebilen bir cam çıkıyor.
Ubiquitous Energy’nin CEO’su Susan Stone, “Şeffaf Güneş paneli teknolojisinin faydası, Güneş teknolojisini zaten var olan bir ürüne yerleştirebiliyor olmamız” diyor ve devam ediyor: “Bildiğimiz Güneş enerjisi sistemleri ile aynı, tek farkı yatay değil, dikey olması.”
Şirket, Michigan Eyalet Üniversitesi ve Redwood, California’daki kendi genel merkezi dahil olmak üzere 12 pilot kurulumda şeffaf Güneş panellerini devreye almış durumda. Paneller henüz küçük, kabaca 14 x 20 inç boyutundalar. Ama şirket kendi üretim tesisini inşa etme planları üzerinde çalışıyor. Burada yerden tavana kadar ulaşabilen güneş cam panellerinin ticari uygulamalar için üretilmesi amaçlanıyor. Kısa vadede, evler ve ofis binaları kendi enerjilerini üretmeye başlayabilecek.
Firma cep telefonlarında veya park halindeki otomobillerde elektrik enerjisi üretecek geliştirmeler üzerinde de çalışmalar yürütüyor.
Kaynak: Chip