Financial Times ile yaptığı bir röportajda Elon Musk, Çin hükümetindeki kişilerin ondan doğrudan Çin içinde Starlink erişimini engellemesini istediğini açıkladı. Musk, FT’ye, yayının özetinde, “Pekin, Ukrayna’da yakın zamanda Starlink’i piyasaya sürmemizi onaylamadığını açıkça belirtti” ve “Çin’de Starlink satmayacağına dair güvence istedi” dedi.
Yapılan açıklamada, Musk’ın Pekin’in talebini kabul edip etmediği belli değil. Ancak Starlink’in hizmet haritası Çin’de konuşlandırma planı göstermiyor. Tayvan, Moğolistan ve Vietnam gibi komşu ülkeler “düzenleyici onayı bekleyen” yerler olarak listeleniyor.
Sansürü aşmak için bir alternatif
Geleneksel servis sağlayıcıları geride bırakan bir internet bağlantısı sunan Starlink, dünya çapında ağ tabanlı sansürü aşmak için popüler bir fikir olarak öne çıkıyor. Son zamanlarda Starlink, yaygın protestolara ve beraberindeki internet sansürüne yanıt olarak İran’da da erişim sağladı. Ancak, Çin’de çok daha organize ve uzun süredir var olan bir internet sansürü bulunuyor ve Starlink aracılığıyla bundan kaçınmaya yönelik devam eden herhangi bir girişim, muhtemelen merkezi hükümetten misilleme ile sonuçlanacaktır.
Bu açıklama, kamuya yaptığı açıklamalarda ifade özgürlüğü ilkelerini savunsa da, Musk’ın uluslararası baskılara maruz kalma seviyesini gözler önüne seriyor. FT’nin belirttiği gibi Tesla, Şanghay’da bir fabrikaya sahip ve şirketin Çin’de 80.000’den fazla araba sattığı bildiriliyor. Sonuç olarak Musk, Çin hükümetiyle geniş çapta uyumlu kaldı ve hatta ülkenin internet sansür ajansı tarafından yönetilen bir dergi için bir köşe yazısı bile yazdı.
Kaynak: Chip