Pekin, Washington’u Huawei sunucularına 2009 yılından bu yana sızmak ve kritik verileri çalmakla suçladı. Bu iddialar, iki büyük güç arasındaki gerginliklerin arttığı bir dönemde ortaya atıldı.
Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı, resmi WeChat hesabı üzerinden ABD istihbarat ajanslarının siber casusluk ve veri hırsızlığı alanındaki “ana kötü yöntemlerini” açıkladı. İddialar, ABD hükümetinin, bazı önemli teknoloji şirketleriyle birlikte, önemli verilerin çalınmasını kolaylaştıracak şekilde yazılımlara, uygulamalara ve ekipmanlara gizlice arka kapı yerleştirdiği iddiasına dayanıyor.
Bakanlık, Huawei Teknolojileri’ne özel olarak dikkat çekti ve Tailored Access Operations Ofisi’nin 2009’da Huawei’nin merkezine sızdığını ve bu gözetim faaliyetlerine devam ettiğini iddia etti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz bu suçlamalara bir yanıt gelmedi.
Çin’den ABD’ye şok suçlama!
Bu iddiaların ortaya çıktığı dönemde, hem ABD hem de Çin global casusluk operasyonlarını genişletiyordu. Temmuz ayında, Pekin ile bağlantılı hackerların ABD’nin Çin büyükelçisinin e-posta hesabına eriştiği ve yüzlerce hassas e-postanın tehlikeye girdiği haberleri yayılmıştı.
Ayrıca, Çin Ulusal Bilgisayar Virüsü Acil Durum Merkezi, geçen yıl Xi’an’daki Kuzeybatı Politeknik Üniversitesi’ne yapılan bir siber saldırıyı araştırırken “Second Date” adlı bir casus yazılımın varlığını ortaya çıkardı. Bakanlığa göre, “Second Date”, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından geliştirilmiş bir siber casusluk yazılımıdır ve dünya genelinde binlerce ağda gizlice çalışır.
Bu artan gerilimler arasında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Huawei’nin Mate 60 Pro akıllı telefonunda kullanılan yeni “Made in China” yonga setini incelemeye ilgi gösterdi. Dahası, Xi Jinping hükümeti kısa bir süre için resmi görevlilere iş yerlerinde Apple iPhone kullanımını yasakladı, ancak daha sonra bu kararını geri alarak ülkedeki bireylerin tüm yabancı cihazları, Apple ürünleri de dahil olmak üzere kullanmasına izin verdi.
Kaynak: Teknolojioku