Korona virüsü salgını, yakın tarihin en çok endişe uyandıran küresel sağlık sorunlarından birisi oldu. Salgının hangi yollarla gerçekleştiğine ilişkin bilimsel araştırmalar sürüyor. Ülkemiz gibi, Çin’e uzak bölgelerde merak edilen konu ise Korona virüsünün kargo yoluyla bulaşıp bulaşamayacağı konusu.
Aliexpress gibi pek çok siteden alışveriş yapan ülkemizdeki tüketiciler, salgın başlangıcından önce ya da acil ihtiyaçları doğrultusunda salgın sırasında da sipariş vermiş olabilirler. Vatandaşlarda Çin’den gelecek kargolara ilişkin haklı bir Korona endişesi oluşmuş olabilir. NTV’ye konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, konuya açıklık getirdi.
Korona virüsü kuru ortamda yaşayamıyor:
İstanbul Tıp Fakültesi adına konuşan Eraksoy’un açıklamalarına göre Korona virüsleri, tıpkı diğer virüsler gibi insan ya da hayvanların canlı hücreleri içerisinde varlıklarını sürdürebiliyorlar. Eğer konak bir hücre bulunamazsa korona virüsleri kısa süre içinde etkisini yitiriyor. Bilimsel bulgulara göre kargo paketleri gibi kuru ortamlarda da korona virüslerinin yaşamaları için uygun şartlar bulunmuyor.
Eraksoy, “Bu nedenle virüslerin nemli olmayan cansız nesnelerin yüzeyinde varlıklarını sürdürmeleri mümkün değildir” açıklamasıyla konuya netlik kazandırıyor. Bu açıklamalara göre nemli olmayan ürünlerin Çin’den gelirken Korona virüsü taşıma riskleri kalmıyor. Ancak sipariş verilen ürün nemli maddeler içeriyorsa risk taşıyor olabilir.
Peki ya kargoyu hazırlayan, paketleyen kişilerde korona virüsü bulunuyorsa ne yapılmalı?
Aslında bunu anlamanın kesin bir yolu yok. Çin’den gelen kargolar, gümrüklerde yapılan kontroller ile birlikte Türkiye’ye 1 ila 2 ay içerisinde ancak ulaşabiliyor. Prof. Eraksoy, “Bazı bakteriler kuruluğa uzun süre dayanabilir ve canlılıklarını sürdürebilir. Virüsler ise hücre dışı kuru ortamlarda aktivitelerini çok çabuk yitirir. Bir virüs, infekte bir insanın çıkartılarıyla cansız bir eşyaya bulaştığı takdirde, aradan geçecek birkaç saat bile aktivitesini yitirmesi için yeterlidir. Böylece o virüs artık başka bir insana geçemez.” diyor.
Korona virüsü solunum salgılarıyla bulaşıyor:
Öksürük, hapşırık, glme, konuşma sırasında çevreye saçılan vürüsler, etkilerini yetirmeden yeni bir bedende konak hücreler bulabiliyor. Uzmanlara göre Korona virüsünün kişiden kişiye bulaşması için 2 metreden daha yakın temas gerçekleşmesi gerekiyor. Ayrıca virüsün bulaşıcılık durumlarına ilişkin araştırmalar da devam ediyor.
Kaynak: Webtekno