Covid-19’un üç klasik belirti olan ateş, uzun süreli veya yeni öksürük ve tat veya koku kaybını da içeren bazı yaygın semptomları var ve artık hepimiz bunları biliyoruz. Ama bu üçünün salgının ilk günlerinde virüsün geleneksel belirtileri olarak saptanmasına rağmen, Delta ve Omicron gibi yeni varyantların ve alt varyantların keşfedilmesi ile beraber listeye birçok yeni semptom da eklendi.
NHS (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi) artık listeye dokuz resmi semptom daha ekledi. Ve görünene göre artık, herkesin koronavirüse tepkisi aynı olmuyor. Bazıları ateş, ağrı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, yorgunluk ve öksürük gibi daha yaygın semptomlar yaşarken, bazıları olağandışı semptomlarla karşılaşıyor. Virüsün hastalık sırasında ya da sonrasında nadir görülen belirtileri (semptomunu) olarak şunlar gösteriliyor:
Covid’in diğer tıbbi durumlarla örtüşebilen bir belirtisi, virüsün neden olduğu iltihaplanma nedeniyle çarpıntıdır. Bazı insanlar, ilk enfeksiyon geçtikten sonra bile çarpıntı veya kalplerinin daha hızlı attığını bildirebiliyor. Bazı insanlar için bu semptom aynı zamanda uzun süreli bir Covid belirtisi olabilir.
Geçtiğimiz yıl Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, Omicron varyantının kulakta sorunlara neden olabileceği keşfedilmişti. Araştırmada bildirilen semptomların arasında enfeksiyon geçtikten sonra bile devam eden şiddetli kulak ağrısı, kulak uyuşması ve hatta bazı kişilerde geçici işitme kaybı yer alıyor. Uzmanlar, tam aşılı kişilerde de virüsün kulakla ilgili semptomlarının ortaya çıkabileceğini söylüyorlar.
Covid parmağı belirtisi, ayak parmaklarında (hatta el parmaklarında) şişlik, su toplaması benzeri şişlikler veya renk değişikliği ile ilişkili bir cilt rahatsızlığı olarak biliniyor. Bazıları için ağrısız olabilse de, Covid parmakları aşırı derecede ağrılı ve kaşıntılı olabilir, hassas kabarcıklar ve şişlikler ortaya çıkabilir.
Saç dökülmesi, enfeksiyondan aylar sonra ortaya çıkan Covid’in bir belirtisi olarak kabul ediliyor. Bunun nedeni, enfeksiyon sırasında saç köklerinin aşırı uyarılması ve ardından aynı anda dinlenme/dökülme aşamasına geçmeleri. Genellikle bu semptom, enfeksiyonlardan üç ila altı ay sonra düzeliyor.
Araştırmalar, Covid ile ses teli hareketliliğiniz arasında bir bağlantı olduğunu da söylüyor. Bazen Covid hastalarında ses değişiklikleri meydana gelebiliyor ve periferik sinir hasarına bağlı ses teli felci olasılığı artabiliyor.
Enfeksiyon sırasında başka bir olasılık da sesi, yutmayı, nefes almayı ve öksürmeyi kontrol eden vagus sinirinin yaralanmasıdır. Vagus siniri düzgün çalışmıyorsa, öksürüklü veya öksürüksüz nefes darlığı olarak da kendini gösterebilir.
Bilinç bulanıklığı veya kafa karışıklığı, uzun süreli Covid’in yanı sıra virüsün de bir belirtisi olarak belirlenmiş durumda.
Ancak, canlı halüsinasyonlar ve hatta paranoyanın eşlik edebileceği deliryum gibi daha şiddetli bir kafa karışıklığı türü, Covid bulaşmış yaşlı kişilerde daha yaygın görülüyor…
Kaynak: Chip