X
    Categories: Pazarlama

Criteo Ramazan’da tüketici davranışlarını ele alan raporunu açıkladı

Reklam teknolojisi şirketi Criteo, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayı özel bir raporunu yayınladı.  Ramazan’a özel 2019 raporu için geçtiğimiz yıl Ramazan ayı boyunca Türkiye pazarındaki tüketicilerin davranışları incelendi.

Raporda yer alan veriler hazırlanırken Türkiye’deki 315 reklam verenin masa üstü bilgisayar, akıllı telefon ve tablet üzerinden yapılmış 8,8 milyondan fazla perakende alışveriş ve 15,5 milyondan fazla seyahat rezervasyon işlemleri analiz edildi.

Ramazan’da perakendeye ilgi artıyor

Raporda yer alan verilere göre online perakende satışları, Ramazan’dan bir hafta önce yüzde 20 oranında artış gösteriyor. Sonrasında ise artış göstermeye devam eden satışlar, Ramazan Bayramı’ndan önceki haftada yüzde 50 ile zirveye ulaşıyor.

Ramazan Bayramı’nın başlamasıyla satışların ve trafikğin yüzde 49’a kadar gerilemesi ise dikkat çekiyor.Yaşanan bu gerilemenin ardından hızlı bir iyileşme ile 1-2 hafta içinde müşteri ilgisinin yeniden kazanıldığını belirtelim.

Perakendenin öne çıkan kategorileri: Moda ve Teknoloji

Rapora göre 2018’de, Ramazan ayının en popüler perakende kategorisi ise moda ve lüks teknoloji olarak öne çıkıyor. Satışlar, Ramazan Bayramı’ndan önceki hafta yüzde 61 oranın artış gösterirken, teknoloji ürünlerinin satışları ise Ramazan ayından önceki ve sonraki hafta yüzde 69 oranında artıyor.

Mobilin Etkisi

Ramazan’da perakende satışlarının yükselmesinde mobil kullanım da önemli bir rol oynuyor. Mobil kullanımın etkisiyle satışlar, Ramazan ayının yanı sıra Ramazan Bayramı’nda da artış göstererek yüzde 29’a yükseldi. Özetlemek gerekirse; tüketiciler Ramazan ayına yaklaşırken ürünleri incelemeye ve satın almaya başlıyorlar. Bu eğilim birkaç hafta boyunca yükselerek devam ediyor ve en yüksek artış Ramazan Bayramı’ndan 1-2 hafta önce gerçekleşiyor.

Ramazan’da seyahat rezervasyonları artış gösteriyor

Raporda yer alan verilere göre tüketiciler, seyahat rezervasyonlarını Ramazan ayında yapmaya başlıyor ve takip eden haftalarda bu işlemlerin artarak devam ettiği görülüyor.Hatta web sitesi üzerinden yapılan seyahat rezervasyonları tüm rezervasyonların yüzde 79’undan fazlasını oluşturuyor. Buna rağmen tüketicilerin seyahat rezervasyonlarında akıllı telefonlarını da kullanmayı tercih ettiklerini belirtelim.

Rapora göre 2018’de, Ramazan ayı boyunca rezervasyonlar mobil üzerinden artarak devam etti. Kurban Bayramı’nda ise bu rezervasyonlar yüzde 57’ye yükseldi. Mobile benzer bir şekilde web sitelerinde de sürekli bir yükseliş görüldüğünü ekleyelim. Ramazan Bayramı’ndan sonraki haftalarda site trafiği yüzde 69’a kadar artarken, rezervasyon işlemlerinde de yüzde 26’lık bir artış izlendi.

Ramazan’da Dönüşüm Oranları

Raporda yer alan veriler web sitelerini ziyaret ettikten sonra satın alma ve sipariş verme gibi işlemler gerçekleştiren kişilerin oranının Ramazan Bayramı’ndan yaklaşık 10 gün önce ve 10 gün sonra en yüksek seviyede seyrettiğini gösteriyor.

Bu kapsamda dönüşüm oranı Ramazan Bayramı’ndan 1-2 hafta önceki dönemde yüzde 22, ertesi hafta da yüzde 20 oranında arttığı görülüyor. Ramazan Bayramı sırasında ise bu oranlar yüzde 9 azalırken takip eden 7 günde ortalama sipariş değerlerinin yaklaşık yüzde 19 oranında azaldığı gözlemleniyor.

Kaynak: webrazzi.com

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post