Siber güvenliğin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaya başlanmışken, Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmeye devam eden bir dava, büyük şirketlerin de aslında bu konularda ne kadar dikkatli olması gerektiğini açıkça gözler önüne seriyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ve en önemli GSM operatörlerinden biri olan T-Mobile, 2021 yılında iddialara göre sayısı 50 milyon ile 100 milyon arasında değişen kullanıcısının verilerini çaldırmıştı. Bununla birlikte şirket tarafından skandalın patlat vermesinin hemen arkasından yapılan açıklamada, sayının basında yer aldığı kadar yüksek olmadığı ve verisi çalışan kişilerin eski aboneler olduğu belirtilmişti.
Dev marka verileri çaldırmanın bedelini yarım milyar dolar ile ödeyecek!
Bununla birlikte ikna olmayan tüketiciler birleşerek T-Mobile’ı davaya verdiler. İlk duruşması görülen dava sonucunda, kişisel bilgileri sızdırılan tüketici sayısını 76,6 milyon olduğu anlaşıldı. Yani aslında ilk günlerde telaffuz edilen sayı gerçekten de doğruymuş. Ayrıca mahkeme, söz konusu siber saldırılar esnasında bu 76,6 milyon vatandaşın isim soy isim bilgilerinin, sosyal güvenlik numaralarının, ikametgah adreslerinin ve sürücü belgesi bilgilerinin çalındığını ortaya koydu.
Başlarda suçlamaları kabul etmeyen T-Mobile ise bu tespitlerin ardından geri adım attı ve mahkemeye toplam tutarı 500 milyon doları bulan bir tazminat + yatırım teklifinde bulundu. Buna göre T-Mobile bu paranın 350 milyon dolarıyla davacıların dava ve avukatlık masraflarını ödeyip ilgililere de ödemelerde bulunacak, 150 milyon dolarıylaysa ise bir daha bu tarz sorunların yaşanmaması için siber güvenlik birimine yatırım yapacak.
Dediğimiz gibi T-Mobile’ın talebi henüz teklif aşamasında. Bu teklifin kabul edilip edilmeyeceğine ise davaya bakan hakim önümüzdeki günlerde karar verecek.
Kaynak: Teknolojioku