Duke Nukem Forever belli bir yaştaki PC oyuncuları arasında uzun ve çileli geliştirme döngüsüyle ünlüdür. Duke Nukem 3D’nin 1996’da piyasaya sürülmesi ile Forever’ın 2011’de nihai olarak piyasaya sürülmesi arasında 15 yıl zaman var ve bu süre zarfında oyun birçok permütasyon ve geliştirme ekibinin elinden geçti.
Bu yılın başlarında, x0r_jmp adlı bir 4chan sızdırıcısı, oyunun 2001 civarındaki bir 3D yapısını sızdırdı. Bu hafta ise aynı kaynak bulmacanın daha da eski bir parçasını paylaştı: Duke Nukem Forever’ın (DNF) 1996 tarihli 2D versiyonunun oynanabilir bir versiyonu. Ekran görüntüleri ve oynanış videosu, ilk iki 2D Duke Nukem oyununa çok benziyor, ancak piksel sanatını modaya uygun 3D işleme şeklinde güncellenmiş bir görsel stile sahip bir oyundan oluşuyor.
Bu oyunun oynanabilir bir versiyonu ilk kez mevcut, ancak DNF’in 2D versiyonunu ilk kez görmüyoruz. Orijinal Duke Nukem geliştiricisi Apogee Software’in kurucusu Scott Miller, ağustos ayında geliştirici Darrin Hurd ile Duke Nukem Forever’ın 2D versiyonunun kökenleri hakkında konuşan bir röportaj yayınlamıştı.
Hurd, oyunun görünümünün Duke Nukem 3D’nin 2D sprite olarak işlenmesinden kaynaklandığını söylüyor ki bu da oyunun neden orijinal Duke Nukem oyunlarının piksel sanatından çok 1994’ün Donkey Kong Country‘sine benzediğini açıklıyor.
Hurd, “Aslında biraz kelime oyunuydu,” diyor. “İlk oyundaki ana kahraman Eva adında kadın bir Rus askeriydi. Bu yüzden grup olarak bir isim bulmaya çalışırken, Duke’ün Eva’ya ve onun “devasa varlıklarına” aşık olmasının komik olacağını düşündük. Böylece ‘Duke Nukem 4 Eva’ adı doğdu. Zaman içinde 4Eva, en sonunda Forever’a dönüştü.”
Hurd, Duke Nukem Forever’ın 2D versiyonunun, Duke Nukem 3D de dahil olmak üzere 3D oyunların artan popülaritesi nedeniyle iptal edildiğini söyledi. Shovel Knight, Super Meat Boy, Cuphead ve Hollow Knight gibi 2D oyunların başarısı göz önüne alındığında inanması zor olabilir, ancak 90’ların ortasından sonuna kadar Quake gibi PC Oyunları ve ilk PlayStation ve Nintendo 64 gibi 3D özellikli ev konsolları net bir ayrım yarattı: 3D geleceğin dalgasıydı ve 2D oyunlar geçmişin kalıntılarıydı.
DNF’in sızdırılan versiyonlarının hiçbirinin Gearbox Software’in 2011’de acımasız eleştirilere maruz kalarak piyasaya sürdüğü versiyonla pek bir ilgisi yok. Ancak hepsi bir arada ele alındığında, oyunun 3 versiyonu bir şeyi açıkça ortaya koyuyor: Duke Nukem Forever’ın bir video oyunundan çok bir hikaye olarak daha fazla eğlence değerine sahip olduğu ortada.
Kaynak: Chip