İnternet, günlük yaşamımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz teknolojilerden biri hâline geldi. Artık dünyadaki neredeyse her eylem, internet üzerinden gerçekleşiyor ve dolayısıyla bu durum, interneti fazlasıyla önemli kılıyor. İnternetin bu kadar önemli olması, dünyadaki hemen hemen çoğu ülkeye bu teknolojinin gelmesine sebep oldu.
Elbette internet de her teknoloji gibi ülkeden ülkeye hem gelişme oranında hem de fiyat oranında değişiklik gösteriyor. Picodi ekibi, internetin hangi ülkelerde nasıl fiyatlandırıldığını gözler önüne serdi. Dünya genelindeki internet fiyatlarını açıklayan ekip, Türkiye’deki internetin fiyatlarının durumuna da değindi.
Küresel ortalama genişbant internet hızı 70 Mbps:
İnterneti kullanırken konfor birçok etkene bağlıdır. Bu etkenler; nominal hız, iletişim ağının teknoloji düzeyi, kablosuz ağlarda parazitlenme, iletişim ağı yükü gibi kavramlar olduğu gibi aynı zamanda ziyaret edilen internet sitesinin kalitesi ve sunucu ağına olan mesafe de internetteki konforunuza etki eden etkenlerdendir.
Speedtest.net’in belirttiğine göre küresel ortalama genişbant internet hızı 70 Mbps olarak göze çarptı. Bunun yanı sıra internet hizmeti veren ülkelerin çoğunda en yaygın internet hızı seçeneğinin 100 Mbps olduğu ortaya çıktı. Günümüzde bu internet hızı, birden fazla cihazda kesintisiz internet gezmesine ve 4K çözünürlükte internet yayınlarını izleyebilme olanağını sağlıyor.
Ayda 20 euroya alınabilecek internet hizmetleri:
Ülkelerin internet hizmeti için biçtiği fiyat etiketlerinin yanı sıra ortaya çıkan veriler ile 20 euroya (127 TL) ne kadar hızlı internet hizmeti alınabileceği de ortaya çıktı. Avustralya, Brezilya, Almanya, İsviçre, Şili, İtalya, Portekiz, A.B.D, ve Güney Afrika gibi büyük ülkelerde en düşük fiber hızda internet servisi almak 20 eurodan fazlasına mal oluyor.
Görüntülerde görüldüğü üzere en yüksek hız olan 1 GBps; Polonya, Romanya, Moldova, Hindistan, Macaristan, Letonya ve Ukrayna’da ayda 20 euronun altındaki fiyatlar ile satın alınabiliyor. Türkiye’de ise 20 euro ve altına yalnızca 35 Mbps internete sahip olabiliyorsunuz.
Kaynak: Webtekno