X

Dünya’daki herkes aynı anda zıplarsa ne olur?

Dünya’daki herkes aynı anda zıplarsa ne olacağını hiç merak ettiniz mi? Hepimiz aynı anda zıplarsak Dünya’nın hareketini etkileyebilir miyiz veya gezegenimizin dönüşünü yavaşlayabilir miyiz?

Ne yazık ki, ne olacağını kesin olarak söyleyemeyiz. Bununla birlikte, birkaç kişi cevabı araştırdı ve bir fizikçi, gezegenimizin hareketini – en azından geçici olarak – küçük bir oranda değiştirebileceğimizi hesapladı.

BBC’nin Dünya Laboratuvarı için gerçekleştirilen bir deneyde, bilim muhabiri ve sunucu Greg Foot, 50.000 kişilik bir kalabalığın aynı anda zıplamasını sağlayarak soruyu cevaplamaya çalıştı ve yerdeki hareketi 1,5 kilometre uzaktan ölçtü.

Foot videoda, “Ve sonra biraz matematikle bunu ölçeklendirebilir ve Dünya’nın etrafındaki herkes aynı anda zıplasaydı ne olacağını ve bunun Dünya’nın dönüş hızını değiştirip değiştirmeyeceğini görebilirim” diyor.

Depremler, eğer yeterince büyüklerse, Dünya’nın dönüş hızını etkileyebilir. 2011’de Japonya’yı vuran büyük deprem, Dünya’nın dönüşünü biraz hızlandırdı ve günlerimizi yaklaşık 1,8 mikrosaniye kısalttı. Bu nedenle Foot, herkes aynı anda zıplarsa, Dünya’nın dönüşünü etkileyebileceğimiz fikrine inanıyordu.

Gerçekten de ekip, bir buçuk kilometre öteden Richter ölçeğine göre 0,6 büyüklüğünde bir deprem tespit edebildi. Ancak Foot bunu büyüttüğünde, yeterli olmadığını anladı.

Foot, “depremler, en az sekize ulaşana kadar gezegenin dönüşünü etkilemez ve bunun için şu anda gezegende yaşayandan yedi milyon kat daha fazla insana ihtiyacınız olacaktır” diyor ve devam ediyor: “Yani şehir efsanesi tamamen yanlış. Herkes aynı anda zıplarsa gezegeni değiştiremezsiniz; ne kadar hızlı döndüğünü bile değiştiremezsiniz. Bunda hiçbir gerçeklik payı yok.

Peki ama gezegeni hiç mi hareket ettiremeyiz?

Fizikçi Rhett Allain’in buna bir cevabı var. Allain, insanların ve çocukların ortalama ağırlığını ve Dünya’nın kütlesini tahmin etti, herkesin 0,3 metre zıplayacağını düşündü ve yine herkesin aynı yerde zıpladığını varsaydı.

  • Dünya’daki Herkes Aynı Anda Okyanuslara ve Denizlere Girerse Ne Olur?

Allain, o dönemde yaşayan 7 milyar insana dayanarak, Dünya’nın tek bir hidrojen atomunun yarıçapının yaklaşık yüzde biri oranında hareket edeceğini hesapladı. WordsSideKick.com’ın Life’s Little Mysteries serisine “Bütün insanlar zıpladıktan sonra geri düşerler; yani Dünya’ya doğru hareket ederler. Bu süre zarfında, Dünya tekrar yukarı hareket edecektir. Her şey eskisi gibi olacaktır. Yani yarattığımız küçük etki bile anında geri dönecektir” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post