Brezilya’da bir anne, kısa bir süre önce 7,3 kg ağırlığında ve 60 santimetre boyunda bir bebek doğurdu. Angerson Santos, Amazonas Eyaleti, Parintins’deki Padre Colombo Hastanesinde sezaryenle dünyaya geldi.
Angerson, bu ağırlığıyla, 2016’da 6,8 kilo ağırlığında Dünya’ya gelen bir kız bebeğin rekorunu eline geçirmiş oldu. Ancak 1955 yılında İtalya’da doğan 10,2 kilogram ağırlığındaki en ağır erkek bebeğe yaklaşamadığını da belirtmek lazım. Yeni doğan erkek çocukların ortalama 3,3 kg ve kız çocuklarının 3,2 kg ağırlığında olduğu biliniyor.
Makrozomi nedir?
Bu tip bebekleri tanımlamak için makrozomi (Yunanca büyük vücut) terimi kullanılıyor. Gebelik süresi ne olursa olsun, 4 kg’dan daha ağır olan herhangi bir bebeğin makrozomi olduğu söyleniyor.
Makrozomili bebekler doğumların yaklaşık %12’sini oluşturuyor. Gebelik diyabeti (gebelik sırasında ortaya çıkan yüksek kan şekeri) olan annelerde bu, doğumların %15 ila %45’ine çıkıyor.
Bir annenin böyle bir bebek doğurma riskini artıran bazı faktörler bulunuyor ve bunlardan biri vücut ağırlığı. Obez annelerin makrozomili bir yenidoğana sahip olma olasılığı iki kat daha fazla. Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı da benzer şekilde makrozomi riskini artırıyor.
Gebelik diyabeti de bir risk faktörü olarak ortaya çıkıyor. Padre Colombo Hastanesi’ndeki doktorlar, Angerson’ın büyük vücudunun sebebinin annesinin “diyabet durumu” olduğunu belirtiyor. Hamilelik sırasında annede insülin direncindeki artış da gebelik diyabeti olmayanlarda bile bir sebep olabiliyor.
Hamileyken ileri yaşlarda olmak da makrozomili bir bebeğe sahip olma olasılığını artırıyor. Anne yaşının 35’ten büyük olması, bebekte makrozomi olma olasılığını %20 artıran bir etken olarak tanımlanıyor. Benzer bir şekilde 35’ten büyük baba yaşı da makrozomi riskini %10 artırıyor.
Birbirini izleyen her gebelikte doğum ağırlığının artmasından dolayı önceki gebelik sayısı da makrozomi riskini artıran bir etken. Ayrıca erkek çocuk sahibi olmak makrozomi olasılığını artırıyor. Erkeklerin makrozomik olarak doğma olasılığı kızlardan üç kat daha fazla.
Ancak makrozomik bebeklerin, yaşamları boyunca diğerlerinden daha büyük ve ağır olacaklarına dair bir kanıt bulunmuyor. Var olan sınırlı veriler, yedi yaşına kadar aşırı kilolu veya obez olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve ayrıca ileriki yaşamlarında tip 2 diyabet geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Kaynak: Chip