X

Dünyanın En Büyük Mikrobiyalitleri Keşfedildi

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin en büyük gölü olma niteliğini taşıyan Van Gölü’nde yeni bir keşif gerçekleştirildi. Yeni keşifle birlikte süre önce keşfedilen 18 metre boyunda ve 50 bin yaşında olduğunu tahmin edilen dünyanın en büyük mikrobiyalitinin rekoru kırılmış oldu.

Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve Dalış Eğitmeni Serkan Ök tarafından gerçekleştirilen keşifte 23.4 metre boyunda ve 68-70 bin yaşında olduğu tahmin edilen yeni bir mikrobiyalit tespit edildi. Yine Van Gölü’nde gerçekleştirilen keşifle birlikte “dünyanın en büyük mikrobiyaliti” unvanı da el değiştirmiş oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, “Van Gölü ile ilgili hikayem Van Gölü Canavarı'nı aramakla başladı. Daha sonra Van Gölü ile ilgili birçok çalışma yaptık. Van Gölü'nün sırları konulu bir kitap çıkardık. Van Gölü'nde sadece bir dalış okulu var. Bu konuya üzüldüğümüzü belirtmek isteriz çünkü Avrupa'da küçücük yerlerde göllerin kıyılarında bile birçok dalış okulu var. Koca Van Gölü'nde sadece bir dalış okulu var. Bizler de buradaki ekiple birlikte dünyanın en büyük mikrobiyalitini görüntüledik. Mikrobiyalitin kendisi bile tek başına bir ekosistem, yaşayan bir organizma. Dallanmış budaklanmış ve yüzeye yakın bir noktaya gelmiş” dedi.

Keşfin heyecan verici olduğu belirten dalış eğitmeni Serkan Ök ise, “Van Gölü 1650 metre yükseklikte bir irtifa dalış noktası. Biz burada dalış okulumuzu açtıktan sonra farklı bölgelerde dalışlar yaparak dalış noktaları belirlemeye çalışıyoruz. Yine yakın çevremizden aldığımız duyumla yüzeyden görülebilen bir mikrobiyalite gittik. 

Hazırlıklarımızı tamamlayıp dalış yaptık. Şu ana kadar bizim Van Gölü'nde yaptığımız çalışmalarda en büyük mikrobiyalit 18 metre civarındaydı ve 50 bin yaşında olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun ise en derin noktası 24,5 metre ve yüzeye olan seviyesi 1 metre. Yani yaklaşık 23,4 metre boyunda bir mikrobiyalit. Dolayısıyla dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini barındıran Van Gölü içerisinde de yine en büyük mikrobiyaliti bulmuş olduk. 

Bu çok heyecan verici bir şey. Ve tahminimize göre 68-70 bin yaşında. Mikrobiyalitin büyüklüğü heyecan verici. Yapısı Moskova´daki yapıları andırıyor. İnanılmaz güzel bir oluşumu var. Ekip olarak çok mutluyuz. Dünyaya bir katkı sağladığımıza inanıyorum. Van Gölü'nde dünyanın en büyük mikrobiyalitleri var. Sadece bunu görmek için bile çoğu insan buraya gelecektir” şeklinde konuştu.

Bir sualtı fotoğrafçısı olan Mehtap Akbaş Çiftçi, keşifle ilgili olarak, “Mikrobiyalitler dünyanın enlerinden bir tanesi ama onun haricinde Van'ın su altı turizmine katkı sunacak arkeolojik açıdan da çokça eserler var. Batıklar, kaleler, Selçuklu döneminde kalma mezar anıtlar var. Dolayısıyla bu anlamda sadece Türk dalgıçların değil dünyadaki bütün dalgıçların ilgilisini çekecek bir yer.” dedi.

Peki mikrobiyalit nedir?

Mikrobiyalit, siyanobakterilerin ve bazı mikroalglerin kalsiyum karbonat çökeltileri oluşturdukları kayaçlardır. 

Kaynak: Webtekno

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post