X

Dünya’nın en geniş yengeci ile tanışın: Karşınızda Big Daddy!

Adını, inanılmaz bir şekilde gerçek adı Shirley Crabtree Jr. olan İngiliz bir güreşçiden alan ve korkutucu bir kabuklu hayvan olan Big Daddy, şimdiye kadar esaret altına alınmış en geniş kabuklu hayvan rekoruna da sahip.

Pençeden pençeye 3,11 metre uzunluğundaki Japon örümcek yengeci, 1,43 metre uzunluğuyla şimdiye kadarki en uzun bacaklı yengeç unvanını da alıyor. Uzun bacaklı kabuklu, bir Japon balık pazarında erken yaşta ölmekten kıl payı kurtuldu ve bunun yerine, İngiltere’nin Blackpool kentindeki bir soğuk su tankına nakleden bir Sea Life temsilcisi tarafından kepçeyle alındı.

2016 yılında 80 yaşında öldüğünde, uzun yaşamı sona erdi. Displays Küratörü Scott Blacker, Guinness Dünya Rekorları’na “bizim bakımımız altındaki bir hayvandan ziyade ailenin bir üyesi gibiydi” diyerek bu canlı ile bağlarının önemini paylaştı: “O açıkça çok yaşlı bir yengeçti ve görünüşe göre doğal ömrünün sonuna ulaşmıştı.

Japon örümcek yengeçleri (Macrocheira kaempferi) 50 ila 100 yıl kadar yaşayabilir, ancak vücutları durduktan sonra bacakları büyümeye devam eder. Bunun nedeni, vücutlarının (ya da kabuklarının) yetişkinliğe ulaştıktan sonra daha fazla büyümemesi, ancak bu cılız uzuvlar pes etmez.

Japonca’da taka-ashi-gani, yani “uzun bacaklı yengeç” olarak bu canlıların vücutları genellikle 40 santimetre civarında büyümeyi durdururken, bacakları birkaç metreye kadar büyüyebiliyor.

Uzun bacakları, daha kolay hareket etmelerine ve kazıma mesafelerindeki alglere ve bitkilere ulaşmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca yumuşakçaların kabuklarını açmalarına ve kamuflaj amacıyla deniz süngerlerini toplayıp kabuklarına yapıştırmalarına yardımcı olur.

Japon örümcek yengeçleri, zamanlarının çoğunu derin okyanusta, havalandırma deliklerinin etrafında dolaşarak geçirdikleri için vahşi doğada nadiren görülür. Ancak bahar mevsimi bu canlıların çiftleşme zamanıdır ve bir eş bulma umuduyla sığ sulara doğru yolculuğa çıkarlar.

Bu yolculuk çok tehlikeli olabilir. Yabani popülasyonun azalması nedeniyle çiftleşme mevsiminde yakalanmaları yasaklanmış olsa da, balıkçılar bu yolculuğu daha da tehlikeli bir hale getiriyor.

Kaynak: Chip

Dijital Pazarlama Haberleri: Dijital pazarlama için güncel dijital medya haberlerini birden fazla kaynaktan izinli yayınlayan platform.
Related Post