Paleozoik zaman sonları ile Mezozoik zaman başlarında var olmuş dördüncü ve son süper kıtası olarak bilinen Pangea’da 250 milyon yıl önce yaşamış olan ilginç bir yaratığın, kış boyunca uyuyarak hayatta kalmayı başardığı ortaya çıktı. Daha sonra şekillenerek Antartika kıtasının oluştuğu bölgede yaşamış yaklaşık 250 santimetre olan yaratık, uzun ve karanlık kış günlerinde böylece asırlardır yaşamış.
Domuz ve Kertenkeleye Benziyor
Lystrosaurus adı verilen tuhaf dişli yaratık ise ilginç bir görüntüye sahip.
Başka Kıtalarda da Yaşadı
Hibernasyon olarak bilinen kış uykusu hayvanların metabolizmasının yavaşlamasını sağlıyor. Bu dönem canlılar, donma sıcaklıklarına karşı kendilerini koruyor. Düşük vücut ısısı, yavaş nefes alma ve düşük kalp atışı bu kış uykusunun belirgin özelliklerinden.
Bitkilerle Beslendiler
Araştırma sonuçları ilk olarak Communications Biology dergisinde yayınlandı. Bilim insanları bu yaratıkların kökler ve diğer bitki örtüleriyle beslendiklerine de değindi.
Harvard uzmanları, “Antarktika’daki Lystrosaurus, Güney Kutbu yakınlarındaki yaşamla başa çıkmak için muhtemelen kış uykusuna benzer bir adaptasyona ihtiyaç duydu” cümlelerine yer verdi.
Kaynak: Chip